fbpx
Enviro

Nemusíte mať najmodernejšie spotrebiče, aby ste dokázali šetriť energiami. Ako neplytvať energiami v bežnej domácnosti?

Dopady klimatickej krízy a stále rastúce ceny energií nás nútia uvažovať, ako čo najviac šetriť energiami aj pri bežných domácich činnostiach. Ako vieme ušetriť planétu, ale aj naše peňaženky pri praní, varení či žehlení?


Najlacnejšia je energia, ktorú netreba vyrobiť. Rastúce ceny energií nútia stále viac ľudí hľadať cesty, ako nimi šetriť. Poradiť im v tom vie Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA). „Záujem o bezplatné energetické poradenstvo v posledných mesiacoch enormne narástol. Všetci riešime, čo s rastúcimi cenami energií a ohrozenými dodávkami plynu,” hovorí Michal Ilovič, vedúci oddelenia poradenstva SIEA.

Keď pred dvanástimi rokmi vznikli prvé poradenské centrá SIEA, ľudia sa na nich obracali iba s konkrétnymi problémami, napríklad s vysokými nedoplatkami. Dnes ich oslovujú ohľadom riešení a toho, do čoho majú investovať. „Drvivá väčšina konzultácií sa už pár rokov týka výberu zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie, na ktoré poskytujeme príspevok z projektu Zelenej domácnostiam. Mnohí už pochopili, aké dôležité je mať užitočné informácie v správny čas,” hovorí Ilovič.

Už pár mesiacov podľa neho ale dominuje otázka: ako nahradiť plyn? „Možností je niekoľko, no v energetike sa neoplatí zovšeobecňovať. Výhodou nášho poradenstva je, že je individuálne. V rámci konzultácií vždy zisťujeme konkrétne okolnosti a snažíme sa nájsť najvýhodnejší variant z hľadiska ekológie a ekonomiky.”

Kúrenie a teplá voda na prvom mieste

Najväčším žrútom energií v domácnostiach je vykurovanie a ohrev vody. „Štatistiky sú jednoznačné. Podľa údajov Eurostatu z roku 2020 sa až 73 percent energie v slovenských domácnostiach spotrebovalo na vykurovanie, na druhom mieste je ohrev vody,” hovorí Michal Ilovič.

FOTO – unsplash.com

Najviac teda podľa SIEA ušetríte, ak zainvestujete do obnovy budovy. Ak nie sú peniaze na zateplenie domu, významne pomôže aj výmena starých okien a dverí, cez ktoré môže unikať viac ako tretina tepla,” objasňuje odborník. Tieto opatrenia môžu podľa SIEA ušetriť 30 až 60 percent z energie na vykurovanie, pri zlom pôvodnom stave a hĺbkovej obnove budovy aj viac.

Investovať do budovy sa však podľa Iloviča Slováci stále zdráhajú. Mnoho ľudí sa snaží šetriť, ale pritom nie sú ochotní zamyslieť sa, ako znížiť spotrebu v dome, v ktorom bývajú. Samozrejme, súvisí to s tým, čo si môžu finančne dovoliť, ale všeobecne platí, že sa veľmi boja investovať do obnovy,” hovorí. Peniaze sa im doslova denne strácajú cez deravé okná a nezateplené steny,” dodáva.

V agentúre sa preto rozhodli pomôcť aj zverejnením jednoduchých rád, ktoré nepotrebujú žiadne špeciálne investície.

Peniaze sa im doslova denne strácajú cez deravé okná a nezateplené steny.

Aj jednoduché riešenia vedia ušetriť

Šetriť energiou dokáže každá domácnosť. Stačí zmeniť správanie a zbaviť sa zlozvykov, pričom nie je potrebné prekročiť hranicu komfortu. „Nie sú to zázračné odporúčania, no môžu dobre poslúžiť ako rýchlotest na odstránenie zlých návykov a inšpirácia, ako sa správať energeticky zodpovedne,” vysvetľuje Ilovič.

Ich význam a zmysel vidí odborník v tom, že: Ak takéto mäkké opatrenia aplikuje konkrétna domácnosť, dokáže ušetriť tri až osem percent, výnimočne desať percent, ak sa domácnosť predtým správala nezodpovedne.” 

Ľudí motivujú peniaze

Ilovič je presvedčený, že väčšinu domácností k šetreniu nemotivuje environmentálna stopa, ale financie. Avšak vzhľadom na avizované zvyšovanie cien energie nie je prekvapením, že aj domácnosti, ktoré sa doteraz nezaoberali úspornými opatreniami, hľadajú riešenia a mnohé z nich budú mať pozitívny vplyv na životné prostredie,” hovorí. 

Ktoré kroky uprednostniť sa podľa odborníka líši od domácnosti k domácnosti. „Všetko sa začína sledovaním spotreby, aby ste vedeli zistiť reálny stav. Povedzme si na rovinu, kedy ste naposledy merali teplotu v miestnosti?” pýta sa. Každý stupeň navyše vo vykurovanej miestnosti zvýši spotrebu energie o 6 percent. V obývačke a detskej izbe by malo byť do 22 stupňov, v spálni 18 stupňov. Stačí používať len to, čo doma už máme – teplomer, vodomer, plynomer, elektromer,” radí odborník.

FOTO – freepik.com
Povedzme si na rovinu, kedy ste naposledy merali teplotu v miestnosti?.

Ako ušetriť v jednotlivých častiach domácnosti? Prečítajte si zhrnutie odporúčaní odborníkov z agentúry.

Plastové sitká, šetriče vody

Aj keď sa môže zdať, že pri umývaní riadu pod tečúcou vodou veľa vody nespotrebujeme, opak je pravdou. Podľa SIEA pri ručnom umývaní riadu môžeme minúť až šesťnásobne viac vody ako pri umývaní riadu v naplnenom dreze či v umývačke riadu, ktoré sú šetrnejším spôsobom. Efektívnym šetričom vody sú aj perlátory, ktoré sa naskrutkujú na koniec batérie. Tie dokážu ušetriť dvadsať percent vody. 

Je pravda, že pri sprchovaní vieme ušetriť viac vody ako pri kúpeli vo vani, no platí to len v prípade, keď sa sprchujeme dve minúty. Akonáhle sa naše sprchovanie predĺži na viac ako päť minút, spotrebujeme toľko vody ako pri napustenej plnej vani. Samozrejme, ušetriť vieme ešte viac, keď namiesto teplej vody, zvolíme studenú. 

FOTO – freepik.com

V sprchách, ale aj vo vaniach svoju rolu zohrávajú aj kohútiky, batérie a úsporné sprchovacie hlavice. „Pákové batérie zásadne skracujú čas potrebný na nastavenie požadovanej teploty vody. Oproti klasickým batériám s dvoma kohútikmi ušetria až 30 percent vody,“ uvádza sa na webovej stránke siea.sk. 

Pozornosť by sme mali venovať aj údržbe našich vodovodných kohútikov. Z kvapkajúceho kohútika môže podľa SIEA za mesiac uniknúť viac ako tritisíc litrov vody. „Tento objem postačuje, pri odporúčaných troch litroch za deň, trom ľuďom na pitie na celý rok. Pre lepšiu predstavu to zodpovedá dvadsiatim plným vaniam,“ uvádza agentúra na svojej webovej stránke. 

Aj pri umývaní zubov dokážeme ušetriť niekoľko litrov vody. Stačí kohútik počas ich umývania zatvoriť a vodu na vypláchnutie úst si radšej nabrať do pohára. 

Voda z kvapkajúceho kohútika by postačila, pri odporúčaných troch litroch za deň, trom ľuďom na pitie na celý rok.

Spotrebiče nemusia byť eko, aby ušetrili

Pri kúpe nového elektrospotrebiča je ideálne dbať na jeho energetickú úsporu a zvoliť čo najúspornejší spotrebič. Kľúčovou je ale aj kapacita spotrebiča v závislosti od početnosti rodiny. „Ak si pre dvojčlennú domácnosť kúpime príliš veľké a kapacitne nevyužité spotrebiče, zbytočne plytváme energiou,“ radia odborníci. 

Práčka by preto nemala byť nikdy preplnená a ani poloprázdna. V SIEA radia, že ak chceme zistiť či je práčka optimálne naplnená, stačí do nej vložiť päsť bez toho, aby sme stlačili bielizeň. Ak sa naša päsť do práčky pohodlne vojde, ide o znak, že práčka nie je preplnená, ale plná a my nebudeme zbytočne plytvať energiou. 

Ak si pre dvojčlennú domácnosť kúpime príliš veľké a kapacitne nevyužité spotrebiče, zbytočne plytváme energiou.

Šetriť energiou vieme aj správnou starostlivosťou o oblečenie. Mnoho oblečenia, ktoré hodíme automaticky do práčky, nie je špinavé. Jemne spotené oblečenie stačí nechať vyvetrať a môžeme ho opätovne obliecť. Ušetriť energiami pri praní môžeme aj pri správnom zvolení pracieho programu. Moderné práčky obsahujú ekologické programy s označením „eko“. Pri starších typoch postačí, ak namiesto vysokej teploty, zvolíme nižšiu teplotu, ktorá je dostačujúca pre väčšinu bielizne, ktorú obvykle perieme. „Keď znížime teplotu z 90 °C na 60 °C, vieme ušetriť až okolo 25 percent energie.“

FOTO – pexels.com

V SIEA nezabúdajú ani na žehlenie. Poznamenávajú, že žehliť by sme mali mierne vlhkú bielizeň, čím ušetríme energiu potrebnú na naparovanie, žehličku neprehrievať a nenechávať ju zbytočne zapnutú. 

Aj chladnička patrí medzi žrútov energie, nakoľko beží 24/7. V momente, keď sa nachádza v blízkosti iného spotrebiča, ako napríklad sporák či radiátor, svieti na ňu priame slnko alebo jej tesnenia na dverách nepriliehajú, jej spotreba rastie. K plytvaniu energie vedia prispieť aj teplé potraviny, ktoré do nej vkladáme či časté otváranie jej dverí.  

Ohrievanie jedla v mikrovlnej rúre

Aj pri varení existuje niekoľko tipov, ktoré nám zabezpečia úsporu jednak energií, ale aj financií. Podľa SIEA by sme pri varení mali používať pokrievky na hrncoch, ktoré im priliehajú. Ak varíme na elektrickej alebo indukčnej platni, hrnce by ku nej mali priliehať a mali by mať rovné dno, aby nepredlžovali čas varenia. Rovnako je dôležitá aj veľkosť hrnca, ktorá by mala byť rovnaká veľkosti platni sporáka. 

Namiesto sporáka by sme podľa odborníkov mali jedlo ohrievať v mikrovlnej rúre, a tak ušetriť až polovicu energie. Energiu pri varení šetrí aj tlakový hrniec, vďaka ktorému sa potraviny uvaria rýchlejšie a v rúre by sme mali piecť aj viac jedál naraz. 

Rýchlovarné kanvice sú podľa SIEA úspornejším riešením pri ohreve vody ako iné spotrebiče, no mali by sme v nich ohrievať toľko vody, koľko potrebujeme.  „Ak si 2-krát denne zohrejeme jeden liter vody a využijeme z neho iba polovicu, ročne „vylejeme” do výlevky 365 litrov teplej vody. Za zbytočne spotrebovanú elektrinu tak zaplatíme 6,8 eur,“ uvádza SIEA. 

LED žiarovky sú stále najúspornejšie

V SIEA vidia zmysel šetrenia aj pri osvetlení v domácnosti. V prvom rade poukazujú na to, že treba využívať čo najdlhšie denné svetlo. Aj keď sa zošerí, často pomôže len vytiahnuť žalúzie. Podľa SIEA ak vykonávame nejakú aktivitu za stolom večer, nemusíme svietiť v celej izbe, ale stačí rozsvietiť iba stolnú lampu. 

FOTO – unsplash.com
Ak si 2-krát denne zohrejeme jeden liter vody a využijeme z neho iba polovicu, ročne „vylejeme” do výlevky 365 litrov teplej vody.

V SIEA tiež odporúčajú zhasínať svetlo v miestnosti, keď v nej nie sme. Ďalej navrhujú, aby sme klasické žiarovky nahradili LED žiarovkami. „Keď „ledky“ vymeníme za klasické žiarovky, úspora je až 90 percent. Ich výhoda je aj v tom, že majú oveľa dlhšiu životnosť ako žiarivky, nevadí im časté spínanie a intenzita osvetlenia sa dá skvele regulovať.“ 

Stupeň tri na hlavici radiátora je ideál

Aj pri kúrení a vetraní dokážeme ušetriť energie. To však neznamená, že by sme kúrenie mali vypnúť úplne. Vykúriť studené miestnosti je nákladnejšie ako v nich udržať minimálnu teplotu. 

S kúrením súvisí aj vetranie miestností v zime. Vetrať by sme mali krátko a intenzívne, aby sa neochladili steny v miestnosti úplne. K vyhrievaniu domácnosti pomáhajú aj slnečné lúče, ktoré by sme v zime mali nechať prepúšťať cez odostreté žalúzie. 

K ďalším tipom SIEA priradzuje aj neprekrývanie radiátorov textíliami ako závesy alebo oblečenie, ktoré obmedzujú prúdenie tepla do miestnosti. Tiež by sme nemali zbytočne prekurovať. Hlavice radiátorov by sme mali nastaviť na stupeň tri. „To nám zabezpečí tepelnú pohodu aj v miestnostiach, kde sa zdržujeme najviac. Pri odchode na viac dní, nastavme hlavice na stupeň dva. Stupeň štyri využívajme len pre pohodu starších ľudí a prípadne na vykurovanie kúpeľne,“ uvádza sa na webovej stránke SIEA. 

FOTO – freepik.com

V neposlednom rade je dôležité sledovať vlhkosť vzduchu v miestnosti. „Ideálne je udržiavať ju na úrovni 50 – 60 percent. V zime je vlhkosť v interiéri nízka, no môžeme ju zvýšiť napríklad pomocou odparovačov vody, kvetov alebo akvárií. Prečo je to dôležité? Pretože pri vyššej vlhkosti vzduchu nám stačí menej kúriť,“ radí SIEA.

Profil autora:

Vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave. Bola aktivistkou za práva zvierat v organizácii Humánny Pokrok a tiež redaktorkou online magazínu Romano fórum. Spravuje sociálne siete mimovládnej organizácii Živica. Pochádza z malého mesta, kde organizuje výmeny oblečenia. Je spoluzakladateľkou instagramovej platformy Na skládke, na ktorej sa venuje klimatickým a zvieracoprávnym témam. Knihomoľka, ktorá má záľubu v cestnej cyklistike.

Názory

marie-stracenska
Marie Stracenská

Jeden nikdy nevie

Fascinuje ma, že píšeme rok 2024 a médiá seriózne publikujú vyjadrenia človeka, ktorý na vlastné oči videl, že Zem je guľatá. A to na dôkaz toho, že vysoký štátny úradník sa mýli. Mám pocit, že sa mi sníva. To akože potrebujeme, aby nám niekto reálne demonštroval, že elektrina kope na dôkaz existencie prúdu alebo potrebujeme vidieť vybuchnúť dynamit, aby sme uverili, že trhaviny majú explózne účinky?

Vlad Jackovyj

Výnimočný dátum nielen pre Ukrajincov, ale aj pre Slovákov

Začiatkom marca si pripomíname 210. výročie narodenia ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka, ktorého spájalo neobyčajné priateľstvo s Pavlom Jozefom Šafárikom.

Kristína Červeňáková

Bála som sa vrátiť do ambulancie, dodnes ma z toho mrazí

Prečítala som si vyjadrenie novinárky Zuzany Kovačič Hanzelovej o jej rozhodnutí stiahnuť sa z nahrávania politických rozhovorov pre neutíchajúce vyhrážky a útoky. Myslím si, že v jej situácii by som učinila rovnako. Útoky na ženy novinárky pribúdajú a sú čoraz vyhrotenejšie, odstrašujúcejšie a ohrozujúcejšie. Aj keď sa politickým témam nevenujem, pred pár mesiacmi som sa ocitla v nepríjemnej situácii, a to v ordinácii lekára.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Skúškou zo základov štátu a práva by mali prejsť všetci

Skúšku zo základov štátu a práva som robila veľmi dávno. Učili sme sa na ňu viacerí, navzájom sa pýtali a odpovedali, no aj tak sme sa potom priamo na mieste báli. Dopadla dobre, na prvý termín, myslím, že skúšajúci bol pomerne benevolentný.

Bianka Mária Bálintová

Na tichom proteste sme sa vraj tvárili, že bojujeme za slobodu médií

Stojíme na Námestí slobody, v rukách držíme transparenty a pred Úradom vlády sa pomaly začína tichý protest. Predchádzalo mu odoslanie otvoreného listu premiérovi Robertovi Ficovi a predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. „Vyjadrujeme nesúhlas s poslednými vyjadreniami premiéra Roberta Fica a iných predstaviteľov vlády na adresu novinárov. Nesúhlasíme s tým, že na úrad vlády nechcú pustiť konkrétne médiá,“ hovorí jedna z organizátoriek protestu. Premiér sa totiž rozhodol, že si bude medzi médiami vyberať podľa toho, ktoré mu vyhovujú. Za konflikt medzi dvoma politikmi zaplatili novinári, ktorým predseda Národnej rady obmedzil možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy v parlamente.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner