fbpx
Enviro

Nová kniha Braňa Jobusa učí deti o triedení odpadu

Cesta odpadu nekončí v smetnom koši. To je myšlienka, ktorú odovzdáva deťom aj ich rodičom najnovšia rozprávková kniha Zberný dvor od Branislava Jobusa.

„Je to moja 15. kniha, lebo 15. rok abstinujem,“ začína hudobník a spisovateľ z Vrbového. Odvtedy, ako sa úplne oslobodil od alkoholu, si každý rok Branislav Jobus, známy ako Branuško, urobí radosť a vydá jednu rozprávkovú knihu. V najnovšom diele s názvom Zberný dvor sa venuje odpadu a cez príbeh Odpadkového fantómu deti učí o dôležitosti triedenia odpadu.

„Vyhodíme smeti do koša a tam problém pre väčšinu z nás bežných smrteľníkov končí. Moja kniha presne tam začína,“ popisuje. Smeti sa v príbehu vezú v smetiarskom aute a strašne sa boja, čo s nimi bude. Vysypú ich na zbernom dvore na kôpky podľa jednotlivých druhov materiálu. Vďaka múdremu kompótu sa dozvedia, že zberný dvor nie je koniec ich púte. „Je to pre ne šanca na úplne nový začiatok,“ hovorí autor. To však neplatí pre všetkých – tí, ktorí neboli vytriedení na správnu kôpku, sa na recyklačnú linku nedostanú. Odpadkový fantóm preto musí zachraňovať situáciu a so správnym triedením pomáhať.

jobus-zberny-dvor
Branuško s knihou a s Pánom Bratom, s ktorým má skupinu Vrbovaskí víťazi. FOTO – Natur-Pack

Cez príbeh zo zberného dvora sa deti naučia, prečo je dôležité správne triediť odpad. „A pomáha to nielen deťom, ale aj dospelým. Veľa ľudí z môjho okolia si knihu prečítalo a hovorí mi, že Branuško, kopec vecí som ja vôbec nevedel,“ hovorí hudobník. Aj päťdesiatnici majú podľa neho v tejto oblasti medzery. Pri čítaní rozprávky pre svoje deti či vnúčatá sa môžu niečo nové naučiť aj rodičia či starí rodičia.

K napísaniu knihy na odpadovú tému Branuška priviedlo to, že pri upratovaní a vyhadzovaní vecí prišiel o svoje obľúbené tepláky s Muflónom Anciášom, o ktorom napísal už tri knihy. „Išiel som ich teda hľadať na zberný dvor a napadlo mi, prečo neurobiť knihu, v ktorej budú vystupovať živé smeti,“ popisuje.

Téma odpadu je Branuškovi blízka dlhé roky, nakoľko s bratom hrajú v skupine Vrbovskí víťazi na hudobné nástroje zostrojené z odpadového materiálu. Perkusie zo splachovača, píšťalka zo záchodovej trúbky, gitara z rýľu, bandaskový kopák či saxofón z kolena od umývadla. To sú príklady nástrojov, ktoré bratia používajú na koncertoch.

„Pán Brat je, povedal by som, až fanúšik do odpadu, dokonca má dom postavený priamo oproti zbernému dvoru,“ hovorí spisovateľ. Nástrojov majú Vrbovskí  víťazi tak veľa, že nie všetky dokážu so sebou priniesť na koncert. Niektoré, ako napríklad cimbal z dverí od auta, sú tak veľké a komplikované, že sa nedajú prevážať. „Nikdy sme teda na ňom na koncerte nehrali.“

Počas písania knihy sa Branuško išiel pozrieť na zberný dvor vo Vrbovom, aby vedel, ako presne funguje. „To mi úplne stačí. Je to rozprávka, ktorá vychádza z môjho života,“ popisuje. Fakty o recyklácii, ako napríklad z koľkých plechoviek sa vyrobí rám na bicykel, konzultoval s organizáciou NATUR-PACK. „Nie je to žiadna encyklopédia. Je to normálna sranda, príbeh, v ktorom sa ale objaví aj pár takýchto zaujímavých informácií,“ hovorí.

jobus-zberny-dvor
Ku knihe vytvorili aj náučný program pre deti, s ktorým putujú po slovenských mestách. FOTO – Natur-Pack

Stav životného prostredia Branuško vníma ako problém, aj keď chváli pokroky, ktoré sa za jeho život už urobili. „Celkovo sa teším z toho, že sa odpadu a životnému prostrediu začínajú ľudia venovať,“ hovorí hudobník. Pokrok podľa neho nastal, aj keď sme ešte ďaleko za štandardom vyspelej Európy. „Máme sa teda ešte čo učiť a čo doháňať.“

Profil autora:

Študovala žurnalistiku a manažment prírodných zdrojov na viedenskej BOKU. Aktívna mestská cyklistka so záujmom o komunálnu politiku a životné prostredie. Členka Slovenského ochranárskeho snemu.

Názory

Vlad Jackovyj

Výnimočný dátum nielen pre Ukrajincov, ale aj pre Slovákov

Začiatkom marca si pripomíname 210. výročie narodenia ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka, ktorého spájalo neobyčajné priateľstvo s Pavlom Jozefom Šafárikom.

Kristína Červeňáková

Bála som sa vrátiť do ambulancie, dodnes ma z toho mrazí

Prečítala som si vyjadrenie novinárky Zuzany Kovačič Hanzelovej o jej rozhodnutí stiahnuť sa z nahrávania politických rozhovorov pre neutíchajúce vyhrážky a útoky. Myslím si, že v jej situácii by som učinila rovnako. Útoky na ženy novinárky pribúdajú a sú čoraz vyhrotenejšie, odstrašujúcejšie a ohrozujúcejšie. Aj keď sa politickým témam nevenujem, pred pár mesiacmi som sa ocitla v nepríjemnej situácii, a to v ordinácii lekára.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Skúškou zo základov štátu a práva by mali prejsť všetci

Skúšku zo základov štátu a práva som robila veľmi dávno. Učili sme sa na ňu viacerí, navzájom sa pýtali a odpovedali, no aj tak sme sa potom priamo na mieste báli. Dopadla dobre, na prvý termín, myslím, že skúšajúci bol pomerne benevolentný.

Bianka Mária Bálintová

Na tichom proteste sme sa vraj tvárili, že bojujeme za slobodu médií

Stojíme na Námestí slobody, v rukách držíme transparenty a pred Úradom vlády sa pomaly začína tichý protest. Predchádzalo mu odoslanie otvoreného listu premiérovi Robertovi Ficovi a predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. „Vyjadrujeme nesúhlas s poslednými vyjadreniami premiéra Roberta Fica a iných predstaviteľov vlády na adresu novinárov. Nesúhlasíme s tým, že na úrad vlády nechcú pustiť konkrétne médiá,“ hovorí jedna z organizátoriek protestu. Premiér sa totiž rozhodol, že si bude medzi médiami vyberať podľa toho, ktoré mu vyhovujú. Za konflikt medzi dvoma politikmi zaplatili novinári, ktorým predseda Národnej rady obmedzil možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy v parlamente.

Mária Sendecká

Zachytávajú dažďovú vodu, no nie všetci ju využívajú

V rámci programu Zelená škola, ktorý realizuje CEEV Živica, sme navštívili viacero škôl. Jednou z nich bola aj taká, ktorá sa rozhodla zadržiavať vodu a kosiť trávniky menej. Ako to dopadlo?

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner