fbpx

Odporcom aj zástancom povinného očkovania ide o to isté. O zdravie

V konečnom dôsledku ide zástancom i odporcom očkovania o to isté: o zdravie. O zdravie ich detí, priateľov, o zdravie všetkých ľudí na Slovensku.

Mám malú dcérku. Keď sme pre ňu hľadali detskú doktorku, dostávali sme od sestričiek dokola tú istú otázku: „Chcete očkovať?“ „Chceme sa o očkovaní poradiť.“, odpovedali sme po pravde. A náhle sa ukázalo, že všade mali plno.

Napokon sme predsa našli pani doktorku, ktorá má čas s nami hovoriť. Ktorá chápe, že jednoducho máme obavy. A výsledok? Naša dcérka má všetky povinné očkovania.

Verejná diskusia o očkovaní je dosť agresívna a útočná. Keď sú diskusie takéto ostré, obvykle je to preto, že sú sýtené strachom. Strachom na oboch stranách.

Odporcovia povinného očkovania, naozaj si myslíte, že ľudia, ktorí povinné očkovanie obhajujú, sú farmaceutickými firmami platení lobisti? Alebo že im ide len o teplé miesta v zdravotníctve či vedeckých kruhoch? Alebo že sú intelektuálne tak strnulí, že sa nedokážu pozrieť na veci z iného pohľadu, tak ako to dokážete vy?

Nie je to skôr tak, že sú to ľudia, ktorí vedia, aké je dôležité, aby bolo zaočkované veľké percento ľudí, pretože inak sa môžu opäť objaviť a šíriť choroby, nad ktorými ľudstvo už takmer zvíťazilo? A preto považujú otváranie diskusie o očkovaní za nezodpovedné a potenciálne nebezpečné?

Zástancovia povinného očkovania, naozaj si myslíte, že ľudia, ktorí chcú o očkovaní viac hovoriť, sú konšpirátori, provokatéri, ľudia mdlého rozumu, ktorí sa hlásia k novopohanstvu či k Vesmírnym ľuďom a nad posteľou majú portrét diktátora? Nie je to skôr tak, že v absolútnej väčšine prípadov ide jednoducho o rodičov, ktorí majú malé deti, a sú nespokojní s tým, že sa s nimi o tak dôležitej veci nikto kompetentný nechce baviť? A majú o svoje deti obavu?

V konečnom dôsledku ide zástancom i odporcom očkovania o to isté: o zdravie. O zdravie ich detí, priateľov, o zdravie všetkých ľudí na Slovensku. A keďže obom stranám ide o to isté, môžu spolu viesť priateľský rozhovor.

Na Čiernej labuti sa preto téme očkovania budeme i naďalej venovať. Ani v redakčnej rade sa v názoroch celkom nezhodneme. Ide nám o konštruktívny dialóg, nie o obhajobu akejkoľvek pravdy.

Ak máte k téme očkovania čo povedať, napíšte nám na [email protected]. Pokiaľ bude váš text kompetentný, vecný a  úctivý, radi ho zverejníme a posunieme diskusiu ďalej.

Kľúčové slová:

zdravotníctvo

Profil autora:

Viedol Sokratov inštitút, je šachový veľmajster a vyštudovaný evanjelický teológ.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner