fbpx

Jeden nikdy nevie

Fascinuje ma, že píšeme rok 2024 a médiá seriózne publikujú vyjadrenia človeka, ktorý na vlastné oči videl, že Zem je guľatá. A to na dôkaz toho, že vysoký štátny úradník sa mýli. Mám pocit, že sa mi sníva. To akože potrebujeme, aby nám niekto reálne demonštroval, že elektrina kope na dôkaz existencie prúdu alebo potrebujeme vidieť vybuchnúť dynamit, aby sme uverili, že trhaviny majú explózne účinky?


Vo svojej bubline na sociálnej sieti som si nechala pár ľudí, ktorí mi umožňujú nahliadnuť do sveta, ktorý nepoznám. Aby som videla a aspoň sa pokúšala chápať rozsah čudesností, ktoré pokladajú za relevantné. A je to občas do neba volajúce. Napríklad včera tam na mňa vypadol príspevok o tom, ako naši predkovia verili v hojivé vlastnosti rádia. Zlí neprajníci neskôr jeho silu démonizovali. No ale že sa nehanbia tí, ktorí hovoria o rádioaktivite ako o zabijakovi! Žasnem. To je už naozaj len kúsok od legendárneho pitia sava ako lieku.

Ja viem, že nie všetci môžu ísť do Černobyľu, aby pochopili, že vysoká koncentrácia rádioaktivity je fatálna. Chápem, že nerozumieme chémii a fyzike natoľko, aby sme rozumeli zloženiu tabletiek. Viem, že nie všetci si vedia predstaviť počítačový čip – a podobne. Ale to sme naozaj prišli do stavu, keď potrebujeme vysvetľovať, že sa netreba stať obeťou dopravnej nehody, aby sme vedeli, že treba používať pásy, stáť na zelenú a dodržiavať rýchlosť?

Generálny riaditeľ služobného úradu ministerstva verí na hlúposti a na chvíľu nám to vyrazilo dych. Kiežby to bolo z podobného dôvodu posledný raz. Bojím sa, že nie. Dnes pred spaním si rozhodne dám deci vína. Je to horšie, než som si myslela. Oveľa horšie. Pán kozmonaut, pozdravujem. A obávam sa, že ani vaše vyjadrenie nemusí stačiť. Kto nechce, ďalej bude tvrdiť že aj vy ste sa stali obeťou manipulácie a sugescie. Lebo veď jeden nikdy nevie.

Profil autora:

Väčšinu svojho profesijného života strávila v médiách. Okrem toho takmer deväť rokov konzultovala a pomáhala s politickým PR. Pôsobí v TA3. Je trénerka, školiteľka a príležitostná moderátorka. Témy, ktorým sa prevažne venuje sú komunikácia vo všetkých možných odtieňoch, prezentácia a práca s informáciami. Obdivuje všetkých, ktorí sa snažia meniť verejný priestor k lepšiemu. Mama dvojčiat, milovníčka príbehov a kníh, dlhých prechádzok rezkým krokom a pletenia.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner