fbpx

Zemetrasenie by nám mohlo otvoriť oči

Včerajšie zemetrasenie na východnom Slovensku so mnou doslova otriaslo. Prekvapilo ma, ako si ho môj mozog začal postupne vysvetľovať. Najprv som pocítila, že sa so mnou trasie celý gauč. Odrazu sa začalo otvárať a zatvárať okno, čo vo mne vzbudilo pocit, že sa do bytu dostal človek, ktorý mi chce ublížiť (aj keď trasením gauča by zrejme veľa nezmohol). Keď sa začali triasť aj ostatné predmety v byte, bola som presvedčená, že ide o nejaký paranormálny jav. Až v momente, keď som sa postavila, uvedomila som si, že je to zemetrasenie.


Najskôr vrah, potom duch a ako posledné zemetrasenie. Zrejme až natoľko bola táto možnosť vylúčená pre moje vnímanie. Veď žijem na Slovensku, tu predsa nie sú zemetrasenia.

Hoci sme súčasťou globálneho sveta, často pred ním zatvárame oči a tvárime sa, že žijeme na opustenom ostrove ďaleko od všetkého. Afganistan cez víkend zasiahlo jedno z najhorších zemetrasení za posledných dvadsať rokov. Vyžiadalo si cez dvetisíc obetí, ďalšie tisícky utrpeli zranenia. Ako inak v nás rezonuje táto správa po včerajšku? Stačilo pár sekúnd slabých otrasov, aby sme pocítili, aké je to strácať pevnú zem pod nohami.

Dnes som si však prečítala rôzne komentáre na sociálnych sieťach, napríklad že za včerajšie zemetrasenie môže vojna na Ukrajine. Čo keby sme si priznali, že Slovensko nie je osamostatnená, chránená svätá zem a nehľadali za všetkým bájneho vinníka?

Mnoho ľudí podobne pristupuje aj ku klimatickej kríze. Podľa nich jej dopady neexistujú alebo sa v „lepšom” prípade týkajú iných krajín, ktoré by si to mali riešiť. Žiaľ, dotýkajú sa aj nás a nevyhneme sa im ani do budúcna. Včerajším jemným zatrasením nám Zem pripomenula, že jej sila môže byť ohromujúca a všetci sme jej súčasťou rovnako, bez ohľadu na zemepisné súradnice.

Profil autora:

Vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave. Bola aktivistkou za práva zvierat v organizácii Humánny Pokrok a tiež redaktorkou online magazínu Romano fórum. Spravuje sociálne siete mimovládnej organizácii Živica. Pochádza z malého mesta, kde organizuje výmeny oblečenia. Je spoluzakladateľkou instagramovej platformy Na skládke, na ktorej sa venuje klimatickým a zvieracoprávnym témam. Knihomoľka, ktorá má záľubu v cestnej cyklistike.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner