fbpx
Enviro

Zelená škola v Novej Dubnici zožala mimoriadny medzinárodný úspech. Žiacke video na eko tému získalo svetové zlato

Žiačky novodubnickej Súkromnej základnej školy zapojené do projektu Mladí reportéri pre životné prostredie získali zlato a bronz v celosvetovej súťaži. Škola je už roky zapojená do medzinárodného programu environmentálnej výchovy Zelená škola a zaujímať sa o životné prostredie je u nich prirodzenou súčasťou všetkých aktivít.


Po celom Slovensku majú novinári z bežných redakcií mladú konkurenciu, ktorá sa zameriava špeciálne na ochranu životného prostredia. Medzinárodný projekt Mladí reportéri pre životné prostredie, ktorý koordinuje Centrum environmentálnych aktivít Trenčín, pomáha žiakom slovenských škôl pochopiť dôležitosť ochrany životného prostredia, poukázať na nedostatky, hľadať riešenia a zároveň si vycibriť komunikačné zručnosti. 

Medzinárodný úspech

Mediálna komunikácia mladým ide výborne, čo dokazujú Radka Lamačková a Hanka Zubová zo Súkromnej základnej školy v Novej Dubnici, ktoré so svojimi výstupmi tento rok dosiahli mimoriadny úspech. Radka napísala článok, ktorý sa v celosvetovom hodnotení príspevkov mladých reportérov umiestnil na treťom mieste a Hanka vyrobila video-reportáž, ktorú porota ohodnotila za najlepšiu spomedzi účastníkov z celého sveta.

„Tento program je návodom, ako poukázať na problémy v okolí, ako byť angažovaný a ako to robiť pútavo. Sme doň zapojení už veľmi dlho, ani si nepamätám odkedy. Chvíľu trvalo, kým sme našli vhodný systém a vhodného človeka, ktorého táto práca baví,” vysvetľuje riaditeľka Jana Kramárová.

Ešte pred pandémiou robili v škole napríklad ochutnávku jedla z miestnych fariem. FOTO – SZŠ Nová Dubnica

Úspech neprišiel len tak, je za ním veľa pedagogickej práce. Učiteľ Marek Janičík sa každoročne so žiakmi pripravuje na súťaž niekoľko mesiacov. A to aj vďaka pomoci manželov Medalovcov, ktorí program Mladí reportéri pre životné prostredie na Slovensku vedú. Snažia sa žiakov vzdelávať na workshopoch, kde deti lepšie pochopia, čo sa od nich v súťaži očakáva. 

„Tým, že sa decká zúčastňujú spoločných vzdelávaní v zaujímavom prostredí mimo školy a so zaujímavými odborníkmi, získavajú výborné zručnosti a schopnosti do života. Možno to pre niektorých bude aj profesionálne smerovanie, pretože tie impulzy sú nesmierne silné,“ dodáva riaditeľka.

Vynaliezavé študentky

Skúsená deviatačka Radka Lamačková sa vo svojom „bronzovom“ článku s názvom „Čo nám pribalila pandémia?“ venovala aktuálnej téme. Všimla si totiž, že keď sa v čase lockdownov nakupovalo online, rapídne narástol odpad. „Aj u nás v domácnosti sme v tom čase začali nakupovať online. Potom som si všimla, koľko zásielkových dodávok sa nám denne pristavilo pri paneláku a koše sa zapĺňali kartónovými krabicami a plastovými výplňami,” popisuje. 

“Väčšina mojich článkov je inšpirovaná problémami z môjho blízkeho okolia, ale práve tento sa ma dotkol najbližšie. Respondenti, ktorých som požiadala o odpovede, mi odpisovali postupne a s dosť veľkým časovým oneskorením, čo ovplyvnilo dĺžku procesu vzniku článku, ale vďaka dostatku podkladov som ho napísala do troch – štyroch týždňov. O svojom úspechu na medzinárodnej úrovni som sa dozvedela hneď zavčas rána, keď mi môj tatino zavolal. A keďže posledné roky sa mi veľmi nedarilo, tak teraz mi vyhŕkli slzy do očí, keď som zistila, že som tretia,“ vraví dojatá Radka. 

mladí reportéri pre životné prostredie
Prečítajte si článok po kliknutí na obrázok. FOTO – SZŠ Nová Dubnica

 

Mladí reportéri v tejto súťaži nielen píšu, ale pripravujú aj audio, respektíve video reportáže. Hanka Zubová za svoje video získala v medzinárodnej súťaži novinárskych výstupov zlato. Keďže sa do projektu zapojila po prvý raz, učiteľ k jej príprave pristupoval inak ako pri Radke. Hanka navštevuje aj audiovizuálny a mediálny odbor na umeleckej škole a v rámci neho sa najskôr musela naučiť spracovať video.

„Nakoľko chcela byť čo najviac profesionálna, no nemala potrebnú techniku, bola veľmi vynaliezavá. Napríklad, keď nemala statív na nakrúcania, tak si ho poskladala z lega alebo nosila na nakrúcanie stojan na noty, kam si umiestnila telefón a mohla tak robiť zábery do svojej reportáže. Nakoniec však najviac u Hanky zavážili emócie, ktoré do videa zakomponovala – príbeh s jej starou mamou,“ vraví pán učiteľ Janičík.

A keďže posledné roky sa mi veľmi nedarilo, tak teraz mi vyhŕkli slzy do očí, keď som zistila, že som tretia.

Hankino video s názvom „Dlhovekí spoločníci“ očarilo porotu najviac. Nakrúcala ho  v sade nad dedinou a hovorí v ňom o tom, ako tam zasadili hrušku. „Zistila som, že nie je jedno, kde a aký strom zasadíte. Správca sadu mi všetko dobre vysvetlil. Ekológia ma zaujíma, pretože rada pomáham našej planéte a chcela som týmto videom inšpirovať aj druhých, aby sa správali zodpovedne. Umiestnenie v súťaži ma naozaj veľmi prekvapilo,“ opisuje Hanka.

„Je to akési vnútorné uspokojenie, že to robíme dobre. Byť najlepší na svete je proste skvelé. Stretnúť sa s pani prezidentkou Zuzanou Čaputovou je nezabudnuteľné. Úžasná hlava štátu, ktorá si všíma takúto činnosť detí a nájde si na nás čas,“ teší sa z úspechu žiačok aj pani riaditeľka Jana Kramárová.

Nádej na pochopenie prírody

Pedagógovia v Súkromnej základnej škole v Novej Dubnici sú presvedčení, že environmentálne projekty sú nádejou, že deti pochopia prírodu, budú sa od nej učiť a budú ju chrániť. Mnohé sa naučili aj vďaka programom ako Zelená škola, ktorú na Slovensku koordinuje Živica

Ako vraví riaditeľka, účasť v tomto programe je pre nich príležitosťou byť v dobrej spoločnosti a vzájomne sa inšpirovať inými školami. Pomohli im zážitkové kurzy, rôzne hry, nápady pre živé vyučovanie. V neposlednej miere aj námety pre občianske angažovanie. 

„Environmentálne myslieť a cítiť je rovnako dôležité ako poznať dejiny, slovenčinu, či vedieť vypočítať príklad. Pri všetkom, čo sa učíme sa snažíme mať na pamäti environmentálny súvis. Učenie cez projekty je živé, skutočné. Téma je medzi našimi učiteľmi podporovaná. Nestalo sa, žeby na výzvu kolégia, či koordinátorky Zelenej školy nik nereagoval, alebo dokonca odmietol spolupracovať. Práve naopak, keď sa učiteľom zdá, že sme dlho nič zaujímavé nerobili, pýtajú sa, čo sa deje? Nebolo to tak vždy,“ uzatvára Jana Kramárová s tým, že to tak ale nebolo vždy. „Je to výsledok cesty.”

Nadchnúť deti nie je až tak ťažké

Nová Dubnica je mesto v Trenčianskom kraji, ktoré patrí k najmladším na Slovensku. Vzniklo v roku 1950 a keď som tam bola pred asi desiatimi rokmi, zdalo sa mi priveľmi betónové a kamenné. Dnes je to už iné, možno aj vďaka obetavým pedagógom z tamojšej  Súkromnej základnej školy, ktorí učia deti k láske k prírode a starostlivosti o ňu. Podľa Jany Kramárovej, nadchnúť deti pre tieto témy nie je až také náročné. 

Environmentálne myslieť a cítiť je rovnako dôležité ako poznať dejiny, slovenčinu, či vedieť vypočítať príklad.

„Nesmie sa to robiť frontálne a sucho. Ak vy prejavujete nadšenie, nadchnete aj deti. Malí často nadchnú nás, stačí im vytvoriť priestor a jemne brnknúť do témy,” popisuje a spomína na žiačku, ktorá raz do školy priniesla časopis s článkom o ostrove z plastov. „Trápilo ju to. Dnešné deti majú pre enviro radary. Cítia, že je to ich úloha. Keď sa rozprávam, najmä s tými mladšími, až sa hanbím, v akom stave je príroda, ako sme v tomto smere my starší zlyhali,“ vraví.

Zem je len jedna

Škola je už roky súčasťou aj medzinárodného programu Zelená škola a ako vraví riaditeľka, zelené témy riešia denne už niekoľko rokov.

„Stále triedime odpad, deckám sa páči aj Týždeň nulového odpadu. Niektoré aktivity sa stali našimi tradíciami. Venujeme sa jedlu, farmám, aktívne sme riešili našu, hoci malú záhradu. Momentálne nadstavujeme školu, takže záhrada dostala zabrať. Tešíme sa, že ju opäť vzkriesime.“

Žiačka informuje obyvateľku o týždni nulového odpadu v stánku na námestí Novej Dubnice. FOTO – SZŠ Nová Dubnica

Nadšenie pedagógov žne svoje ovocie. Pandemický rok síce mierne ochromil environmentálnu činnosť školy, no niektorí jednotlivci a deti na prvom stupni boli aktívni aj cez pandémiu. Pestovali na balkónoch priesady, ktoré si zasadili v škole, venovali sa bylinkám, zníženiu svojej ekostopy. Vymysleli tiež hru na čistenie lesa. 

„Zem je predsa len jedna. Nikto ešte nevymyslel, ako by sme dokázali prežiť napríklad na Marse, a tak sa musíme starať o tú planétu, ktorú máme teraz pod nohami. Už teraz je neskoro, aby sme začínali s jej obnovou, ale stále lepšie neskoro ako nikdy. Ja si myslím, že všetci sme zodpovední sami za seba, ale to, čo necháme na Zemi pre budúce generácie bude vina nás všetkých. Preto sa snažím, aj keď len tou svojou troškou, prispieť k tomu, ako bude naša planéta vyzerať napríklad o sto rokov,“ vraví jedna zo šikovných žiačok školy Radka Lamačková.   

Súkromná základná škola Nová Dubnica je jednou z 10 centier inšpirácie programu Zelená škola, ktoré sa spúšťajú vďaka projektu „Zelená škola – každý deň pre budúcnosť“. Tento je podporený z programu ACF – Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014 – 2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou.

Profil autora:

Vyštudovala Filozofickú fakultu UK, odbor história a slovenský jazyk a literatúra. Vyše 20 rokov pracuje v médiách, za svoju žurnalistickú prácu získala niekoľko novinárskych cien od Literárneho fondu a Slovenského syndikátu novinárov. Zaujíma ju komunálna politika, aktivity samospráv, komunitný život a kultúra.

Názory

Vlad Jackovyj

Výnimočný dátum nielen pre Ukrajincov, ale aj pre Slovákov

Začiatkom marca si pripomíname 210. výročie narodenia ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka, ktorého spájalo neobyčajné priateľstvo s Pavlom Jozefom Šafárikom.

Kristína Červeňáková

Bála som sa vrátiť do ambulancie, dodnes ma z toho mrazí

Prečítala som si vyjadrenie novinárky Zuzany Kovačič Hanzelovej o jej rozhodnutí stiahnuť sa z nahrávania politických rozhovorov pre neutíchajúce vyhrážky a útoky. Myslím si, že v jej situácii by som učinila rovnako. Útoky na ženy novinárky pribúdajú a sú čoraz vyhrotenejšie, odstrašujúcejšie a ohrozujúcejšie. Aj keď sa politickým témam nevenujem, pred pár mesiacmi som sa ocitla v nepríjemnej situácii, a to v ordinácii lekára.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Skúškou zo základov štátu a práva by mali prejsť všetci

Skúšku zo základov štátu a práva som robila veľmi dávno. Učili sme sa na ňu viacerí, navzájom sa pýtali a odpovedali, no aj tak sme sa potom priamo na mieste báli. Dopadla dobre, na prvý termín, myslím, že skúšajúci bol pomerne benevolentný.

Bianka Mária Bálintová

Na tichom proteste sme sa vraj tvárili, že bojujeme za slobodu médií

Stojíme na Námestí slobody, v rukách držíme transparenty a pred Úradom vlády sa pomaly začína tichý protest. Predchádzalo mu odoslanie otvoreného listu premiérovi Robertovi Ficovi a predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. „Vyjadrujeme nesúhlas s poslednými vyjadreniami premiéra Roberta Fica a iných predstaviteľov vlády na adresu novinárov. Nesúhlasíme s tým, že na úrad vlády nechcú pustiť konkrétne médiá,“ hovorí jedna z organizátoriek protestu. Premiér sa totiž rozhodol, že si bude medzi médiami vyberať podľa toho, ktoré mu vyhovujú. Za konflikt medzi dvoma politikmi zaplatili novinári, ktorým predseda Národnej rady obmedzil možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy v parlamente.

Mária Sendecká

Zachytávajú dažďovú vodu, no nie všetci ju využívajú

V rámci programu Zelená škola, ktorý realizuje CEEV Živica, sme navštívili viacero škôl. Jednou z nich bola aj taká, ktorá sa rozhodla zadržiavať vodu a kosiť trávniky menej. Ako to dopadlo?

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner