fbpx

Majú vlastné lietadlo, na emisie pozerajú zvrchu

Pamätám si, ako som sa na základnej škole hanbila za to, že som nikdy neletela lietadlom. V našej triede bolo prestížou, keď niekto na letnú dovolenku letel. Samozrejme, nikto z nás vtedy ani len netušil, aký dopad má letecká doprava na našu planétu. 


Prešlo niekoľko rokov a letenky sa stali prístupnejšími pre širokú verejnosť. No v lietadle som stále nesedela, keďže sa snažím žiť čo najviac uvedomelo voči planéte a viem, žeby ma zožierali výčitky svedomia. Uvedomujem si, že nie som jediná, ktorá takto rozmýšľa. No sú naše výčitky opodstatnené? V porovnaní so stopou, ktorú za sebou zanechávajú bohaté a známe osobnosti so súkromnými lietadlami?

Prednedávnom na mňa vybehol článok TOP 10 celebrít, ktoré svojimi tryskáčmi vyprodukovali, len od začiatku roka 2022, také množstvo emisií, že komerčný let v preplnenom lietadle je len slabým a nepovšimnuteľným odvarom v emisnom zúčtovaní slávnych. 

Americká speváčka Taylor Swift len za sedem mesiacov vypustila do ovzdušia takmer 8300 ton emisií, čo je podľa britských novín The Guardian tisíckrát viac ako celkové emisie, ktoré vyprodukuje priemerný človek za rok. Okrem nej sa v rebríčku ocitli aj iné známe tváre ako režisér Steven Spielberg, influencerka Kim Kardashian, moderátorka Oprah Winfrey či raper Travis Scott. 

Paradoxné je, že napríklad Kim Kardashian je tvárou vegánskej značky Beyond Meat, ktorá vyrába rastlinné náhrady mäsa a pred pár rokmi vyzývala svojich sledovateľov, aby nepoužívali plastové fľaše. Na druhú stranu je na šiestom mieste v rebríčku celebrít, ktoré vyprodukovali najviac emisií za taký krátky čas. Steven Spielberg sa v roku 2018 vyjadril, že sa bojí globálneho otepľovania, no so súkromným lietadlom si to asi nespojil. Oprah Winfrey sa neraz vo svojich reláciách a na sociálnych sieťach venovala životnému prostrediu či rôznym aktivistov, bojujúcich za zmenu klímy, no jej lietadlo vzlietlo len kvôli štrnásť minútovej ceste. 

Súkromné ​​lietadlá vypúšťajú každý rok viac emisií ako celé Dánsko, no influencerka Kylie Jenner sa vo svojom príspevku na sociálnej sieti pýta priateľa Travisa Scotta, či si chce radšej vziať jej lietadlo alebo svoje. Raper Drake svoje súkromné lety obhajuje tým, že v lietadle nemá žiadnych pasažierov, čo je pritom jeden z najdôležitejších problémov súkromných letov – letia takmer prázdne a na krátke vzdialenosti. Podľa The Guardian práve ich malé zaťaženie spôsobuje, že znečisťujú životné prostredie päť až 14-krát viac ako komerčné lietadlá a 50-krát viac ako vlaky.

Z každej strany počúvame, ako by mal byť každý jednotlivec zodpovedný za svoju uhlíkovú stopu. Vieme, že sa máme vyhýbať jednorazovým plastom, nakupovať máme čo najviac bezodopadovo a lokálne, máme triediť odpad, máme šetriť energiami, nekupovať nepotrebné, uprednostňovať rastlinnú stravu, cestovať verejnou dopravou a čo najmenej lietať, najlepšie nelietať vôbec. 

Každý, kto sa rozhodne ísť ekologickejšou cestou, neraz opustí svoju komfortnú zónu pre „vyššie“ dobro – dobro planéty a snaží sa žiť zodpovedne. No kde sa v tom všetkom stráca zodpovednosť a výčitky slávnych? 

Súkromné lietadlá, ktoré by som skôr nazvala “taxi-lietadlami” sú prestížou, ktorá ide na úkor nás všetkých a škodí celej planéte. Z individuálnej zodpovednosti sa razom stáva globálna zodpovednosť, a preto by sa súkromné lety mali zdaniť.

Profil autora:

Vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave. Bola aktivistkou za práva zvierat v organizácii Humánny Pokrok a tiež redaktorkou online magazínu Romano fórum. Spravuje sociálne siete mimovládnej organizácii Živica. Pochádza z malého mesta, kde organizuje výmeny oblečenia. Je spoluzakladateľkou instagramovej platformy Na skládke, na ktorej sa venuje klimatickým a zvieracoprávnym témam. Knihomoľka, ktorá má záľubu v cestnej cyklistike.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner