fbpx
Vzdelávanie

Detské bádateľské výpravy vám pomôžu objaviť prírodu a históriu vášho mesta

Myslíte si, že dobre poznáte obec, v ktorej žijete? Pravdepodobne o opaku vás presvedčia deti, ktoré v rámci projektu Tajný život mesta vytvorili v 50 obciach bádateľské výpravy za prírodou a históriou. Boli sme si vyskúšať hľadačku v Hamuliakove.

Malá obec v blízkosti Bratislavy je dnes známa najmä ako jej satelit, odkiaľ stovky Bratislavčanov denne jazdia v dlhých kolónach do mesta. Málokto z novoprišelcov vie, že Hamuliakovo má bohatú históriu a rastú v ňom aj vzácne druhy rastlín. Zmeniť sa to snažia miestni školáci zapojení do projektu Tajný život mesta. V rámci neho vytvorili dobrodružnú hľadačku, ktorá obyvateľov, ale aj návštevníkov prevedie cez všetky zaujímavosti obce.

hladacka-hamuliakovo
Sprievodcu hamuliakovskou prírodou vyrobili žiaci miestnej školy. FOTO – Autorka

Hamuliakovská hľadačka má 7 stanovísk a na jej dokončenie potrebujete podľa autorov zhruba pol hodinu, pero, mobilnú aplikáciu na určovanie rastlín Pl@ntNet, dobrú náladu a chuť spoznať niečo nové. Prvou zastávkou je altánok na dunajskej hrádzi, kde si môžete cez QR kód stiahnuť poklady s úlohami a mapou.

Deti milujú tajničky

Neďaleko od planiny, obklopená poľami, leží obec prenádherná, Gútor zvaná Maďarmi. Rozhliadni sa vôkol seba, rieka masu vody skrýva, strhne oči, ba aj srdce, aké meno skrýva?“ znie prvá hádanka, ktorej odpoveď píšeme do tajničky. Dozvedáme sa hneď prvú zaujímavosť – Hamuliakovo sa po maďarsky volá Gútor, čo bol počas desaťročí aj jeho oficiálny názov.

Sprievodcom celej hľadačky je miestny živočíšny druh – bobor Edko. Nás sprevádza aj rodáčka Renáta Angyalová, ktorá učí na v miestnej škole na prvom stupni.

hladacka-hamuliakovo
Pri objavovaní Hamuliakova postupujeme podľa inštrukcií v sprievodcovi. FOTO – Autorka

Posúvame sa podľa inštrukcií od hádanky ku hádanke a objavujeme vzácnu rastlinu, ktorej výskyt je viazaný len na lužné lesy, latinský názov lipy, pozostatky starého kaštieľa, pamätník vojakom padlým v prvej svetovej vojne či nádherný kostol z 13. storočia. „Najmä deti z novoprisťahovaných rodín sa o svojej obci vďaka pátračke dozvedeli veľa nového,“ hovorí učiteľka Renáta. Niečo sa naučili dokonca aj učitelia a učiteľky.

Hľadačku vytvorili žiaci šiesteho ročníka: Tara Zorňanová, Rebecca Meszárosová, Viktória Lengyelová a Dominik Czaner pod vedením učiteľky Barbory Lackovej. Deti si pri tvorbe úloh pomáhali v miestnom archíve a pýtali sa aj domácich, čo im pomohlo naučiť sa pracovať so zdrojmi informácií. Slovenčinu si zas precvičili pri písaní veršovaných hádaniek. Úlohy si aj samy zalomili do manuálu, ktorý si môžete stiahnuť na webe Tajného života mesta a vytlačiť.

hladacka-hamuliakovo
Hľadačku si odskúšala celá škola. Zvládli ju aj prváci. FOTO – Archív školy

Na Deň detí si hľadačkou prešli aj všetci žiaci a žiačky z miestnej školy. „Deti to veľmi bavilo, milujú tajničky,“ hovorí nám učiteľka. Zvládli to dokonca aj prváci, ktorí koncom školského roka už dokážu čítať, aj keď s niektorými úlohami im museli dospelí trochu pomôcť.

Dobrodružné hľadačky po celom Slovensku

„Práve vďaka pútavému príbehu dokážu hľadačky zábavnou a dobrodružnou formou motivovať ľudí, aby sa vybrali von – hľadať skryté prírodné, kultúrne a historické poklady. Poklad čaká na pátračov v závere hľadačky, ale je ním aj samotná cesta za ním,“ dopĺňa Ivana Poláčková, koordinátorka projektu z CEEV Živica a zároveň odporúča hľadačky ako skvelú outdoorovú aktivitu pre rodiny s deťmi.

Partizánska hľadačka v Banskej Bystrici, Vysnívaná cesta Anny Shirleyovej v Levoči alebo Cyklopotulky v okolí Levíc. Dobrodružné hľadačky vytvorené školákmi nájdete roztrúsené po celom Slovensku. Aby sa o nich dozvedelo čo najviac ľudí, školy k nim v rámci projektu vymysleli aj zaujímavé informačné kampane, napríklad videá na YouTube.

Niektoré z hľadačiek vám zaberú hodinu, na iné si vyhraďte pol dňa alebo aj viac. Niektoré z nich prejdete v pohode pešo, na iné potrebujete bicykel alebo inú špeciálnu výbavu, napríklad free aplikáciu na určovanie rastlín Pl@ntNet. Všetky ale majú spoločný cieľ – vytiahnuť ľudí von – objavovať prírodu a jej biodiverzitu priamo v mestách alebo v ich okolí.

Najoriginálnejšie z hľadačiek a kampaní k nim nájdete na stiahnutie na www.tajnyzivotmesta.sk, ale pýtajte sa na ne aj v turisticko-informačných centrách miest a obcí.


plantnet loga partneri SK

Bádateľská metóda vyučovania sa na Slovensku šíri aj vďaka finančnej podpore generálneho partnera projektu, spoločnosti Veolia, Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti, a.s. a Podtatranskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti, a.s..

Profil autora:

Študovala žurnalistiku a manažment prírodných zdrojov na viedenskej BOKU. Aktívna mestská cyklistka so záujmom o komunálnu politiku a životné prostredie. Členka Slovenského ochranárskeho snemu.

Názory

Vlad Jackovyj

Výnimočný dátum nielen pre Ukrajincov, ale aj pre Slovákov

Začiatkom marca si pripomíname 210. výročie narodenia ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka, ktorého spájalo neobyčajné priateľstvo s Pavlom Jozefom Šafárikom.

Kristína Červeňáková

Bála som sa vrátiť do ambulancie, dodnes ma z toho mrazí

Prečítala som si vyjadrenie novinárky Zuzany Kovačič Hanzelovej o jej rozhodnutí stiahnuť sa z nahrávania politických rozhovorov pre neutíchajúce vyhrážky a útoky. Myslím si, že v jej situácii by som učinila rovnako. Útoky na ženy novinárky pribúdajú a sú čoraz vyhrotenejšie, odstrašujúcejšie a ohrozujúcejšie. Aj keď sa politickým témam nevenujem, pred pár mesiacmi som sa ocitla v nepríjemnej situácii, a to v ordinácii lekára.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Skúškou zo základov štátu a práva by mali prejsť všetci

Skúšku zo základov štátu a práva som robila veľmi dávno. Učili sme sa na ňu viacerí, navzájom sa pýtali a odpovedali, no aj tak sme sa potom priamo na mieste báli. Dopadla dobre, na prvý termín, myslím, že skúšajúci bol pomerne benevolentný.

Bianka Mária Bálintová

Na tichom proteste sme sa vraj tvárili, že bojujeme za slobodu médií

Stojíme na Námestí slobody, v rukách držíme transparenty a pred Úradom vlády sa pomaly začína tichý protest. Predchádzalo mu odoslanie otvoreného listu premiérovi Robertovi Ficovi a predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. „Vyjadrujeme nesúhlas s poslednými vyjadreniami premiéra Roberta Fica a iných predstaviteľov vlády na adresu novinárov. Nesúhlasíme s tým, že na úrad vlády nechcú pustiť konkrétne médiá,“ hovorí jedna z organizátoriek protestu. Premiér sa totiž rozhodol, že si bude medzi médiami vyberať podľa toho, ktoré mu vyhovujú. Za konflikt medzi dvoma politikmi zaplatili novinári, ktorým predseda Národnej rady obmedzil možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy v parlamente.

Mária Sendecká

Zachytávajú dažďovú vodu, no nie všetci ju využívajú

V rámci programu Zelená škola, ktorý realizuje CEEV Živica, sme navštívili viacero škôl. Jednou z nich bola aj taká, ktorá sa rozhodla zadržiavať vodu a kosiť trávniky menej. Ako to dopadlo?

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner