fbpx
Enviro
red

Vegánske hody v Bratislave očakávajú rekordnú účasť

Už túto nedeľu, 31. marca, sa Stará tržnica v Bratislave zaplní tým najlepším z rastlinnej kuchyne. Na návštevníkov a návštevníčky, ktorých organizátori očakávajú viac než 12 000, čakajú štyri desiatky stánkov a celodenný sprievodný program.

Tohtoročné Jarné Vegánske hody v Bratislave budú najväčšie v histórii. Svoje rastlinné špeciality bude ponúkať až štyridsať predajcov spomedzi reštaurácií, výrobcov potravín, či obchodov s rastlinnou kozmetikou a drogériou netestovanou na zvieratách. Nebude chýbať ani celodenný program plný prednášok a kuchárskych show. Na najväčší vegánsky food festival na Slovensku sa podľa organizátorov chystá až 12 000 ľudí.

veganske-hody
Jarné Vegánske hody Bratislava 2018. FOTO: Tomáš Kuša, 2017.

Návštevníci a návštevníčky sa môžu tešiť na vegánske verzie tradičných slovenských jedál, akými sú bryndzové halušky či guláš, ale aj na ponuku street foodu v podobe hamburgerov, hotdogov či donutov vyrobených výlučne z rastlinných prísad. Sladké dobroty na podujatie prinesú okrem iných aj obľúbené bistro z Prievidze či rodinná firma z Brna. Na svoje si tak prídu ako milovníci a milovníčky sladkého, tak aj zástancovia a zástankyne zdravej stravy. O pestrú zmes vôní, chutí a farieb sa postarajú prevádzky s ponukou indických a orientálnych jedál, ktoré sa tešia veľkej obľube.

Jarné edície Vegánskych hodov v Bratislave sme pôvodne plánovali ako menšie – doplnkové podujatia. Už o prvý ročník bol však enormný záujem, a tak 31. marca sa vôbec po prvýkrát predstaví až štyridsať predajcov. Na návštevníkov a návštevníčky bude čakať to najlepšie zo svetovej a slovenskej kuchyne a ešte oveľa viac.“ dodal Roman Facuna, zo združenia Humánny pokrok, ktoré podujatie organizuje. Mnohé z prevádzok dokonca nezabúdajú ani na ľudí s potravinovými intoleranciami či alergiami, a tak značná časť ponuky bude k dispozícii aj v bezlepkovej verzii.

veganske-hody
FOTO: Tomáš Kuša, 2018.

Program Jarných Vegánskych hodov bude pozostávať z niekoľkých prednášok a kuchárskych show. Pavla Široká z Českej vegánskej spoločnosti sa bude venovať porovnaniu živočíšnych a rastlinných potravín a predseda združenia Humánny pokrok, Martin Smrek, vysvetlí ako môže každý jednotlivec pomáhať zvieratám čo najefektívnejšie. V kuchárskych show sa predstaví napr. Petra Sabolová, známa z blogu Zdravé Veggie recepty či Marína z blogu vegan.ske s receptom na čokoládový hummus.

Súčasťou podujatia bude aj vegánsky jarmok s ponukou produktov, ako sú napríklad kozmetika a drogéria netestovaná na zvieratách či alternatívy kožených výrobkov. Vegánske hody pokračujú v minimalizácii odpadu, a tak všetky poháre, ako obvykle, budú na podujatí umývateľné a všetok riad kompostovateľný, pričom podstatnú časť zásobovania zabezpečia cyklokuriéri. Podujatie tak dbá nie len o blaho zvierat, ale aj životného prostredia.

Vstup na podujatie je tradične voľný a podrobný program podujatia a ponuku predajcov nájdete na  stránke www.veganskehody.sk/bratislava


Správu uverejňujeme na základe spolupráce s organizátormi Vegánskych hodov. Tešíme sa na stretnutie s vami 🙂

Profil autora:

Názory

zuzana-gallayova
Zuzana Gallayová

Školské mlieko, kam tečieš?

Keď sa povie škola, čo sa vám vybaví v mysli? Kamoši, učiteľky, úlohy, skúšanie, písomky, školský dvor, paradajková polievka…?

Mne sa vybavia aj mliečne desiaty. A keďže som „Husákove dieťa”, prepravky so štvrťlitrovými mliečkami so špecifickou vôňou a rožok k tomu. Výzva zubami odhryznúť roh vrecúška, umenie neobliať sa. Niekto to mal rád a niekto nie. Poznámky v žiackych knižkách ôsmakov: „Hádzal mlieko z okna,” či „Trafil mliečnou desiatou spolužiačku.”

Kristína Červeňáková

Vaše 2% nám pomôžu prinášať nové príbehy

Vaše 2% pre nás znamenajú veľa. Aj vďaka nim sa môžeme každý pondelok, už päť rokov, venovať ekologickým témam v rádiu FM. Doposiaľ sa nám podarilo vydať viac ako 200 častí, ktoré sú prístupné aj v podobe podcastov na zvukovej platforme Spotify.

Andrea Uherková

Kúzlo prvého snehu

Tento rok som ho zažila v Prahe. Vždy sa naň teším ako malá. Prvé vločky padajúce z neba mi vždy prídu ako zázrak. Zázrak, ktorý trvá len chvíľu, a potom je fuč. Asi tak, ako väčšina vecí v našom živote.

Andrea Uherková

Prírodný cintorín nie je len alternatíva

Keď sme v roku 2017 ako Živica zakladali s mestom Zvolen prvý prírodný cintorín na Slovensku, prezentovali sme ho ako alternatívu voči tomu konvenčnému. Ako voľbu pre ľudí, ktorí hľadajú inú cestu. Takú, ktorá ide ruka v ruke s rešpektom voči prírode i ľuďom. Mysleli sme si, že vo Zvolene pôjde skôr o nadčasovú a okrajovú záležitosť, ktorá si bude nachádzať cestu k verejnosti pomaly. Zrejme sme však neodhadli pripravenosť spoločnosti na túto možnosť.

Kristína Červeňáková

Pochádzajú živočíšne potraviny od šťastných zvierat?

Veselé kravičky na obaloch mliečnych čokolád či syrov, teliatko túliace sa k matke na krabici od mlieka, šťastné pobehujúce ovečky, kuriatka či prasiatka na lúkach… 

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner