fbpx

Šoky medzi kresťanmi

Keď som prvýkrát navštívil bohoslužbu v kostole Glide v San Franciscu, stál som tam s otvorenými ústami. Okolostojaci si museli myslieť, že som dosiahol osvietenie a premohla ma bázeň božia. Ja som len s údivom pozeral na spievajúci zbor s transvestitom uprostred a dúhovými vlajkami naokolo.

U nás vrcholilo referendum o „rodine“ a tu dostanem takúto šupu priamo v chráme božom.

Dnes som tam bol opäť a ústa som mal zavreté. Už som bol pripravený na otvorenosť akou tento kostol k inakosti pristupuje. Akurát ústa sa mi trochu pootvorili, keď ukazovali fotografie Trumpa aj s rôznymi dovetkami. Evidentne nemali problém jasne povedať, čo si myslia o jeho názoroch na ženy aj imigrantov. Čakám, kedy sa náš klérus odhodlá na niečo podobné pri Tisovi.

Bohoslužba v kostele Glide. FOTO - Viktória Hipšová
Bohoslužba v kostele Glide. FOTO – Viktória Hipšová

V katedrále na California Street je na podlahe nádherný labyrint. Kráčate pomaly cestou k stredu a v centre labyrintu môžete ticho stáť a rozjímať. Ráno na tom istom mieste ľudia cvičia jogu.

Manželky som sa dvakrát musel spýtať, či dobre rozumiem. Ľudia tam pred krížom drtia ásany a nepôjdu do pekla? Z domova som naučený, že pozdrav slnku a prekrížené nohy sú nádejnou cestou do pekla. A tu to vykonávajú priamo na podlahe, kde sa zvrchu díva Ježiš.

Labyrint v katedrále Grace. FOTO - Viktória Hipšová
Labyrint v katedrále Grace. FOTO – Viktória Hipšová

O dvesto kilometrov ďalej je pustovňa New Camaldoli v nádhernom prostredí Big Sur. Benediktíni tam majú malé meditačné domčeky, kde môžu rozjímať aj laici. Aj neveriaci tam pocíti údiv nad stvorením. Nekonečný oceán, skaly, ticho a žiadny mobilný signál.

V malom kníhkupectve vás tam obslúži starší mních. Oči som si išiel vyočiť, keď som medzi knihami svätých nachádzal diela buddhistickej mníšky, jogové spisy aj mystikov islamu. Buď títo benediktíni nikdy nepočuli o tom, akú herézu tam predávajú, alebo na mojej rodnej hrude sa katolícke kníhkupectvá zasekli v stredoveku.

Big sur. FOTO - Juraj Hipš
Big Sur. FOTO – Juraj Hipš

Keď sme potom o niekoľko dní robili rozhovor s Jeffom, ktorý zavádza tzv. „čas ticha“ vo vyučovaní na školách a v Sillicon Valley s manažérmi medituje, ani ma už neprekvapilo, keď mi s absolútnou samozrejmosťou povedal, že je kresťan.

O pár dní prilietam na mrazivé Slovensko. Tých  mínus 20 stupňov sa dá zvládnuť. Trochu mi ale budú chýbať mnísi, ktorí v Buddhovi nevidia Satana aj katedrála, kde pránajáma neznamená zatratenie. Na Slovensku sa snáď ale nebude meniť len počasie.

Profil autora:

Zakladateľ a bývalý riaditeľ Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica. Pôvodne učiteľ v Bratislave, dnes obyvateľ lazov na Zaježovej. V rámci CEEV Živica sa venuje zriadeniu modelovej škole vo Zvolene.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner