fbpx

Bez vody

Pred dvoma týždňami sa Dunaj zmenil. Nehoda lode a oprava hrádze pripravila rieku o vodu. Niekde vodu zastavili a viac ako deň nenapĺňala koryto.

Chodím okolo rieky niekoľkokrát v týždni. Väčšinou rýchlo, často behom. Stretávam ľudí, ktorí tam chodia so psami, veľa na korčuliach a na bicykloch. Mnohí sa autom dopravia až celkom na breh. Tam si užívajú krásy rybačky alebo pikniku. Hrádza v Šamoríne nie je ako bratislavská. Nikdy som ju nezažila preľudnenú. Je príjemná, chodci aj bežci sa zdravia, cyklisti si občas kývnu. S mnohými sa z videnia poznáme.

Pred dvoma týždňami sa Dunaj zmenil. Nehoda lode a oprava hrádze pripravila rieku o vodu. Niekde vodu zastavili a viac ako deň nenapĺňala koryto. Neviem, ako sa to technicky dá, vyráža mi dych, že sa dá prehradiť stovky metrov široký tok, ale stalo sa. Dunaj sa stratil. K bójkam sa dalo prejsť suchou vodou. Ostrovčeky neďaleko pozorovateľne vtáctva sa zmenili na obrovské pobrežie.

Dunaj bez vody. FOTO - Autorka
Dunaj bez vody. FOTO – Autorka

Vtáky sucho vyhnalo na druhý breh. Mala som chuť ujsť tiež. Páchnuce bahno plné korýtok, vodných rastlín a kadečoho bola celkom iná káva, ako voňavá rieka. Na bicykli to okolo išlo celkom rýchlo, našťastie. Sledovala som z cesty skupinky ľudí, ako fascinovane kráčajú po dne rieky a snažia sa dôjsť čo najďalej.

Tam, kde je zvyčajne hĺbka a silný prúd, zbierali kamienky a mušle. Prechádzali sa po dne Dunaja, ukazovali si, ako je zrazu druhý breh blízko. Naozaj bol, na dosah. Prázdna rieka zmenšila okolitý svet. Bol to zvláštny pohľad.

O dva dni už bolo zas všetko ako predtým. Vtáky na svojich miestach a bójky kývajúce sa na vlnkách. Doma nám ostali len detské tenisky ušpinené od svetlého blata, ktoré sa nijako nedá umyť.

A vo mne pocit, že mám rada, keď sa dobré veci nemenia. A viera, že už nikdy nezažijem, že sa rieka stratí zas. Minimálne nie z dôvodov, ktoré tentoraz nenadiktuje loď, ale príroda. Bez tej krásnej rieky by bola hrádza smutná. A svet by sa veľmi, žalostne a určite aj fatálne zmenil.

Profil autora:

Deväť rokov pomáhala s politickým PR. Momentálne vedúca vydania v televízii TA3. Trénerka, školiteľka a príležitostná moderátorka. Venuje sa témam: komunikácia, prezentácia, práca s informáciami. Mama dvojčiat.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner