fbpx

Neospravedlňujme voličov Kotlebu

Nerobme z voličov fašistov obete, ktoré za nič nemôžu. Najhoršie, čo môžeme spraviť je vychovať Eichmannov v hladových dolinách.

Módou posledných dní je ospravedlňovať voličov Mariana Kotlebu. Ľudia z hladových dolín ho volili zo zúfalstva. Sú sklamaní, nezamestnaní a nahnevaní. Spoluobčania popíjajúci horúce kapučíno v bratislavskej kaviarni im nerozumejú. Štandardní politici ich sklamali a preto dali hlas človeku, čo pozná konečné riešenia.

Posledné dni si čítam komentáre a statusy, ktoré vo mne vzbudzujú dojem, aby som sa išiel niektorým spoluobčanom do Krupiny, Brezna alebo Poltáru ospravedlniť.

Nemám to ďaleko. Krupina je tu za kopcom, Brezno cez dve doliny. Mohol by som im povedať, že chápem prečo a koho volili. Veď nemali inú možnosť, okolnosti ich k tomu dotlačili. Preto chceli na čele tejto krajiny človeka, ktorý sa slušne pozdraví. Na stráž. A keď sa lúči, popraje všetkým pekný biely deň.

Zvolili si človeka, okolo ktorého pobehujú holohlaví chlapci, ktorých sa jedno z mojich detí skutočne desí. Nie je taká biela ako sa páči vodcovi. Dali svoj hlas tomu, čo predtým neváhal hlasovacie práva uprieť iným. Ale moji spoluobčania za to nemôžu, systém ich k tomu vraj dotlačil.

Keď súdili Adolfa Eichmanna za zločiny proti ľudskosti, ani jediný krát sa necítil byť vinný. Robil len to, čo bolo treba a čo okolnosti žiadali. Považoval sa za slušného občana, vždy dbalého zákonov. Takto sa obhajoval a nepociťoval zodpovednosť za zverstvá, čo vykonal.

Mali by sme sa s voličmi vodcu rozprávať a diskutovať. Politici by mali veľmi vážne brať signál, ktorí dostali. Ale nerobme z voličov fašistov obete, ktoré za nič nemôžu. Najhoršie, čo môžeme spraviť je vychovať Eichmannov v hladových dolinách.

Kľúčové slová:

voľby

Profil autora:

Zakladateľ a bývalý riaditeľ Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica. Pôvodne učiteľ v Bratislave, dnes obyvateľ lazov na Zaježovej. V rámci CEEV Živica sa venuje zriadeniu modelovej škole vo Zvolene.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner