fbpx

Príšerný dream job

Za posledný rok a pol (Júlia má 20 mesiacov) je moje najpoužívanejšie slovo “príšerne”.

#mäkkámatka40tka

Som príšerne unavená, ona príšerne jačí, keď sa puberťáci smejú počas jej spánku, je to vždy príšerne nahlas, keď ona chce jesť z môjho jedla, tak to jedlo sa mi zdá príšerne presolené, prekorené, precukrované, keď je Peťo dlhšie v práci, je to pokaždé príšerne dlho. V skratke, odkedy mám tento dream job zvaný rodičovská dovolenka, všetko je nejak viac.

Viac príšerné, ale zároveň úžasné. Klasika, dieťatko je úžasné, krásne, šikovné, múdre, a zároveň sa vám zmení (nie úplne k lepšiemu) celý doterajší svet. Čo je väčšinou v podstate výborné, ak je dieťa očakávané, plánované a prvorodené.

Tie ďalšie deti sú tiež úžasné, krásne, šikovné, múdre, ale nejak už nezostáva čas a energia, aby si to človek, matka, užila tak naplno. Lebo veď je tam stále aj to predchádzajúce úžasné, krásne, šikovné, múdre dieťatko, ktoré tu bolo už pred tými aktuálnejšími prírastkami v rodine.

A keď sa to pritrafí tak, že sa narodí to úžasné, krásne, šikovné, múdre ako štvrté v pozliepanej rodine, kde sú už 3 praktizujúci teenageri, tak je to celé nejaké komplikovanejšie, energeticky náročnejšie a tak celkovo príšernejšie.

Človek, matka, sa chce rozdať a oddať celá dieťatku. Nielen tomu poslednému, najmladšiemu, ale aj prvým dvom porodeným a v podstate aj tej neporodenej, ale v domácnosti sa vyskytujúcej a s dvoma staršími porodenými si plne rozumejúcej partnerovej dcére. Niekedy, pre rodičov, žiaľ, rozumejúcej…

Byť matkou je dream job na niekoľko pracovných úväzkov. Je to objavné (aké všetky vlastnosti to mám? som to fakt ja –  táto netrpezlivá nerváčka?), vzrušujúce (stále ma to nadchýna, keď sa najmladšie dieťa zbaví prsa, fľašky, plienok, a práve vtedy si najstaršia vybavuje občiansky), je to zábavné (to dieťa tak zlato žvatle, šmatle, papá, kaká, tí starší rozumejú plnohodnotnému surovému humoru), je to poučné (naozaj sa nemusíme s mužom hádať o každú blbosť).

A byť matkou malého dieťaťa po 40-tke je zároveň príšerné niekoľkonásobne viac, keďže staršie deti sú už natoľko staré, že za ten čas, kým vyrástli, ste si stihli zvyknúť na plno-prespaté noci, voľné víkendy, nezababrané odevy, stoly, stoličky, mačky a postele, na slobodnú vôľu, kedy spíte a koľkokrát za noc bdiete, že nemusíte sladkosti tajne narýchlo zjesť v šatníku a vaša zmrzline ja naozaj iba vaša.

Byť viacnásobnou matkou detí rôznych vekov a kategórií je pre mňa skrátka a dobre príšerný dream job!

Profil autora:

Mäkká matka 40-tka. Žena so všetkými vlastnosťami, ktoré sa prejavujú podľa potreby a okolností.

Počas rodičovskej dovolenky je s láskou – a väčšinou i v porozumení k sebe samej – najčastejšie v roli matky dvoch vlastných pubertiakov Amélie (14) a Viliama (12),  malej chrumky Júlie (1) a tiež macochou získanej puberťáčky Dominiky (12).

V bežnom živote je okrem matky hlavne partnerka, dcéra, sestra, sesternica, teta, profesne učiteľka i lektorka, priateľka, kamarátka, známa, ex, pre niektorých nepochopiteľná i nepochopená, pre iných vzor. Skrátka: žena, ulica, dlaň, kosť.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner