fbpx

Moja dcéra má AD, nakazili sa aj niektorí učitelia

AD sú nakazení aj niektorí pedagógovia. Vírus Andreja Danka chytili aj tí, od ktorých právom očakávame, že budú voči nemu zaočkovaní.

Tohto som sa bál. Dcére som hovoril, aby si dávala veľký pozor na AD. Ale moje dobre mienené rady nepadnú vždy na úrodnú pôdu. V telefóne sa mi priznala, že tento mesiac AD predsa dostala. Keby mi oznámila akúkoľvek inú informáciu, nebol by som tak rozčúlený.

No dala to na Andreja Danka. Hanba. V jej škole síce skratka AD neznamená „Andrej Danko“, ale „academic dishonesty“. Čiže akademická nečestnosť. Ale anglické AD môžeme na Slovensku pokojne prekladať ako „Andrej Danko“. Je to pre našinca zrozumiteľnejšie.

Dcéra sa predo mnou snažila ospravedlniť tým, že odpisovali aj iní. To ma už išiel trafiť šľak. A aj ona dala odpísať spolužiakovi, ktorý nevedel jednu otázku. Tým sa chcela ubrániť môjmu hnevu. Netušila, že zbytočne prilieva olej do ohňa.

Záporný hrdina

Spytujem sa, či pozná Andreja Danka. Chcem ho použiť ako odstrašujúci príklad. Deti sa kedysi strašili čertom alebo satanom, ja sa snažím byť aktuálny. Danka pozná a rozprávali sa o ňom aj v škole. Zisťujem, či v dobrom.

Našťastie, aj v dcérinej škole je Danko považovaný za klamára a zúfalca, ktorý podvádzal a zatĺkal. S dcérou sa zhodneme aspoň na tom, že to nie je kladný hrdina. Hovorím jej, nech radšej prepadne, ale AD by som u nej v budúcnosti videl nerád. Ešte to by mi chýbalo, aby sme mali v rodine Danka.

Idem si vyčistiť hlavu na sociálnu sieť a ako vždy, začnem ako prvé kontrolovať učiteľské skupiny. Profesionálna deformácia. Tam na mňa vyskočí otázka od učiteľa, či má niekto vypracované tematické okruhy na druhú atestáciu.

diagnoza-ad

V prvej chvíli ma to zarazí. Ale potom si uvedomím, že nemusí ísť o podvod. Pán učiteľ len hľadá podklady a ja som popletený z AD mojej dcéry. Pod statusom sa však začína rozvíjať zaujímavá diskusia.

Jeden z prvých komentárov je od učiteľa, ktorý vyjadruje svoje rozčarovanie z tejto požiadavky. Od žiakov chceme, aby sa poctivo pripravovali sami a tu niekto hľadá skratky. Tento názor mi bol sympatický.

diagnoza-ad

Stále som ale nebol presvedčený o tom, že učiteľ žiadajúci vypracované otázky to dáva na AD. Chce podklady, tak sa spytuje. Je to možno skratka, ale neznie mi to vyslovene ako podvod. Diskusia pod statusom sa však začala rozvíjať a zrazu v nej pristál komentár, ktorý mi vyrazil dych.

Keď nestíham, môžem podvádzať?

Pani učiteľka začala obhajovať kolegu tak, ako by ju školil sám majster podvodov Andrej Danko. Úlohou žiaka je chodiť do školy a učiť sa. A povinnosťou učiteľa je vraj chodiť do práce, vzdelávať sa a venovať sa rodine. Netuším, kde sa v tomto kontexte zrazu vzala rodina. Chudák žiak sa musí len učiť, na rodinu a kamarátov má zabudnúť. Ale pán učiteľ má ako svoju pracovnú náplň aj rodinu. Zvláštne uvažovanie.

Mohol to byť len preklep, zle formulovaná myšlienka alebo nepozornosť. Stane sa.  Uzemnilo ma to, čo nasledovalo. Ten myšlienkový konštrukt, ako ospravedlniť prípadný podvod, bol tragikomický. „Je rozdiel medzi pohodlnosťou, že sa mi nechce a zaneprázdnenosťou, že chcem a nemám na to čas.” Olá.

Teda, keď som veľmi zaneprázdnený, môžem podvádzať? A keď budem veľmi unavený, môžem zobrať úplatok? A ak budem mať chrípku, môžem „čmajznúť” nejaké prachy? Takto si učiteľ môže ospravedlniť podvod?

ad-diagnoza

Komentár začal byť kolegami učiteľmi hojne lajkovaný. Toho som sa bál. AD sú nakazení aj niektorí pedagógovia. Vírus Andreja Danka chytili aj tí, od ktorých právom očakávame, že budú voči nemu zaočkovaní.

Verím, že moja dcéra sa z AD vyliečila a získala imunitu. Nechce to dávať na Danka. Aspoňže predseda parlamentu slúži ako výstraha pre ňu, keď už nevieme nájsť iné jeho využitie.

Od nakazených učiteľov žiadajme urýchlenú liečbu alebo odchod do karantény. AD je nebezpečná choroba a slušní učitelia nechcú, aby sa nakazili deti. Ďalších Dankov už táto krajina vychovať nemôže.

P.S.: Pôvodný status už na faceboooku nie je možné nájsť. Verím, že autor otázky ho radšej zmazal, keď videl príspevok kolegyne a jej obranu nečestnosti. Slúžilo by mu to ku cti.

Autora môžete sledovať aj tu.

dve-percenta-labut

Profil autora:

Zakladateľ a bývalý riaditeľ Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica. Pôvodne učiteľ v Bratislave, dnes obyvateľ lazov na Zaježovej. V rámci CEEV Živica sa venuje zriadeniu modelovej škole vo Zvolene.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner