fbpx
Enviro

Vylievaním použitého oleja do drezu si môžete upchať potrubie. Ako ho správne triediť?

Neodteká vám umývadlo? Možno je to olejom. Vylievaním použitého oleja do kuchynského drezu alebo toalety sa znečisťuje pôda, voda a ohrozuje to zvieratá, ktoré v nej žijú. Podľa Zuzany Balkovej, manažérky externej komunikácie zo spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu a. s. (OLO), si takto ľudia môžu aj upchať potrubie. Slovenské mestá a obce majú povinnosť tento odpad triediť. Na koho sa obrátiť, ak si svoju povinnosť neplnia? Ako zbierať použité jedlé oleje a tuky a kam ich odniesť?


Tento text vznikol v rámci série Zachráň zvyšky pokračuje, ktorú podporila Nadácia Tesco v rámci projektu Záchranári jedla.

Znečisťuje pitnú vodu

„Aj pár kvapiek oleja môže znečistiť stovky litrov vody,“ hovorí Zuzana Balková z OLO a. s.. Vylievanie použitého kuchynského oleja do kuchynského drezu alebo záchoda podľa nej znečisťuje pitnú vodu, ale aj povrchové a podzemné vody a pôdu. „Tvorba, možno na prvý pohľad nenápadnej tenkej olejovej vrstvy medzi časticami pôdy a koreňovými systémami rastlín, môže znížiť ich schopnosť prijímať živiny zo zeme,“ vysvetľuje.

FOTO – Canva

Olejmi a tukmi sa znečisťujú  aj podzemné vrstvy a podložia vôd, čo následne ovplyvňuje kvalitu pitnej vody. „Ak sa olej dostane do vody, zabraňuje prestupu kyslíka pod hladinu, čím môže spôsobiť napríklad úhyn rýb,“ zdôrazňuje a dopĺňa, že sa tomu dá predísť správnym zberom jedlých olejov a tukov, ktoré sa dajú znovu použiť. „Je možné spracovať ich energeticky ako ekologický produkt, napríklad na biopalivo. Tým sa zároveň znižuje závislosť na rope,“ podotýka Balková. Energeticky spracovaný kuchynský olej sa podľa nej dá využiť v odvetví energetiky, dopravy aj logistiky.

Aj pár kvapiek oleja môže znečistiť stovky litrov vody.

Dokáže zničiť potrubie

Ak sa nezužitkovaný olej vylieva do kuchynského drezu, môže upchať odtokové potrubie. Balková to opisuje tak, že sa v potrubnej sieti vytvárajú na stenách nánosy oleja a tuku, ktoré sa postupne usadzujú a na nich sa prichytávajú ďalšie zvyšky jedál. Tie sa stávajú ľahko dostupnou potravou napríklad pre hlodavce.

FOTO – Canva

„Správnym triedením dokážu obyvatelia prispieť k znižovaniu nákladov na údržbu potrubia,“ hovorí Balková a podotýka, že ak ľudia vylievajú použité jedlé oleje a tuky do kuchynského drezu alebo toalety, znemožňujú správny chod kanalizačnej siete a čistiarní odpadových vôd.

Ako ho správne triediť?

Na odkladanie oleja je potrebné myslieť už pred prípravou jedla a vyhradiť si naň napríklad plastovú fľašu, do ktorej sa po použití preleje. Podľa Balkovej by sme mali najprv použitý jedlý kuchynský olej zbaviť tuhých nečistôt cez sitko. „Jedlý olej s izbovou teplotou môžeme preliať do plastovej fľaše so závitovým uzáverom, najlepšie do takej, ktorá sa nezálohuje, napríklad od oleja,“ hovorí Balková a zdôrazňuje, že treba dať pozor, aby bola fľaša pevne uzatvorená.

Správnym triedením dokážu obyvatelia prispieť k znižovaniu nákladov na údržbu potrubia.

Zbierajú sa všetky typy rastlinných olejov – repkový, slnečnicový či olivový a živočíšnych tukov ako maslo, masť, výpek, oleje zo šalátov, z konzervovaných potravín, olej z vyprážania, fritovania a iné.

Kam môžete odniesť vyzbieraný olej?

Naplnenú plastovú fľašu je potrebné odniesť na zberné stanovište. V každom meste alebo obci môže byť zber zavedený inak, no podľa Zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch je obec povinná zabezpečiť zavedenie a vykonávanie triedeného zberu aj jedlých olejov a tukov z domácností. „Každá obec a mesto musí mať pre obyvateľov vytvorené podmienky na ich zber,“ hovorí Balková a dodáva, že zákon nestanovuje podmienky zberu, čo spôsobuje, že jednotlivé obce si plnia túto povinnosť rôznymi spôsobmi.

V Bratislave majú obyvateľky a obyvatelia niekoľko možností. Uzatvorenú plastovú fľašu, ktorá je naplnená jedlým olejom, môžu vložiť do oranžovej zbernej nádoby v stanovišti. OLO, a. s. umiestnilo v spolupráci s mestom Bratislava do všetkých mestských častí päťsto oranžových zberných nádob určených na tento druh odpadu.

FOTO – OLO a.s.

„Prosíme obyvateľov, aby nevylievali olej priamo do zberných nádob v stanovišti.“ Balková zdôrazňuje, aby sa do zberných nádob hádzali výlučne fľaše naplnené olejom. Mapu týchto zberných nádob nájdu obyvatelia na webovej stránke spoločnosti.

FOTO – OLO a.s.

Použitý olej z domácností môžu obyvatelia odniesť aj na zberný dvor OLO na Starej Ivanskej ceste 2. Zberný dvor je určený pre pôvodcov komunálneho odpadu – fyzické osoby – nepodnikateľov, ktorí sú zapojení do systému množstvového zberu komunálneho odpadu v Bratislave. „Použitý olej je možné odniesť aj na vybrané zberné dvory mestských častí, na niektoré čerpacie stanice alebo využiť zberné miesta pri vybraných supermarketoch,“ hovorí Balková. Takéto zberné miesta sa nachádzajú aj v obciach alebo mestách, ktoré nemajú k dispozícii nádoby určené na použité kuchynské oleje a tuky.

Prosíme obyvateľov, aby nevylievali olej priamo do zberných nádob v stanovišti.

V meste Trenčín sa začiatkom roka  konal mobilný zber oleja, obyvatelia priniesli takmer dvetisíc litrov. Tie mohli byť podľa informácií na stránke mesta ďalej zhodnotené a použité na výrobu biopaliva. O výsledkoch zberu informovala spoločnosť Meroco, ktorá olej zbiera a premieňa na biopalivo. Ľudia si za liter prineseného oleja a tukov mohli zobrať fľašu octu alebo nový olej za tri litre toho vyzbieraného. Zber kuchynského oleja budú opakovať v máji.

Keď si obec neplní svoju povinnosť

Ak si vaša obec alebo mesto neplní povinnosť triediť jedlé tuky a oleje, môžete ich kontaktovať. „Obyvatelia sa môžu obrátiť na obecný alebo mestský úrad svojej samosprávy a požiadať ich o zavedenie triedenia tohto odpadu. Je to ich povinnosť,“ hovorí Balková. Ak sa to neudeje, môžu sa obrátiť aj na Slovenskú inšpekciu životného prostredia alebo aj Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky.


Profil autora:

Študuje žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave. V organizácii Humánny pokrok pôsobila ako aktivistka a istý čas ako manažérka sociálnych sietí a koordinátorka médií. Pre online portál Zero2Hero sa venovala rozhovorom s mladými ľuďmi a ich inšpiratívnym nápadom. Venuje sa primárne environmentálnym, vzdelávacím a spoločenským témam, v Denníku N pôsobí ako spoluatorka Zeleného newsfiltra a reportérka.

Názory

juraj-hips
Juraj Hipš

Rebríčky najlepších škôl ničomu nepomáhajú

Keď koncom januára zverejnili hitparádu škôl, stál som pri chlapčekovi v roztrhanej bunde. Jeho rodičia si rebríček INEKO nikdy neotvoria. Riešia to, ako nakŕmiť svoje deti. Rodičov zaujímalo, či sú na škole domáce úlohy. Lebo doma nemajú elektrinu a dcérka by si ich v zime nemohla robiť, keďže sa skoro stmieva.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Asi sa stávame krajinou bez kultúry

Predstavte si, že ako manažér dostanete na riadenie firmu. Celkom veľkú, so stovkami zamestnancov a množstvom pobočiek. Aj by sa patrilo obehnúť ju celú, aby ste sa zoznámili s tým, čo všetko kto robí, ale, no, nedá sa všetko. Tak pozriete len niečo. Keďže ani všetkému dokonale nerozumiete a nechcete byť za sprostáčika, pre istotu sa veľmi s ľuďmi nerozprávate a neriskujete, že by ste nerozumeli, čo vám hovoria.

ivana-polackova
Ivana Poláčková

Ochrancovia hodnôt

O hodnotách sa dnes rozpráva veľa. Ako sa v dnešnom svete vytrácajú, ako chýbajú hodnotovo pozitívne ukotvené vzory, či ako ľahko a často vieme skĺznuť k zjednodušovaniu a popieraniu hodnôt pre „vyššie ciele“.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Toto nie je len o galérii, musí sa to skončiť

Jedna z prvých kníh, ktoré ma od detstva spájali s babičkou, boli Matějčekove Dejiny umenia. Trávili sme pri nich hodiny. Poznala som ich skoro naspamäť. Vtedy sa začala moja láska k výtvarnému umeniu. Po tom, čo som doštudovala žurnalistiku, prepadol ma smutný pocit, že už nebudem vôbec chodiť do školy. Rozhodla som sa preto skúsiť ešte jednu vysokú školu, ktorá ma bude ukrutne baviť.

Andrea Uherková

Staré odrody jabloní nie sú len slovenské a žiadne iné

Na stole mám celú jeseň misu s ovocím. Dnes si z nej vyberám nenápadné žlté jablko. Po zahryznutí je chrumkavé a šťavnaté, s jemnou chuťou. Je to môj favorit medzi starými odrodami – Batul. Pôvod tejto odrody siaha do Rumunska v 18. storočí.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner