fbpx
Vzdelávanie

Nedostatok krúžkov inšpiroval dôchodkyňu, teraz s deťmi maľuje a vyšíva

Dôchodok sa dá venovať nielen vlastným vnúčatám – Irena Bujnová z Veľkého Klíža sa stala náhradnou babkou viac ako desiatke detí z miestnej základnej školy. Rozbehla krúžok Veselo je s babkou, kde sa s deťmi hrajú vonku alebo maľujú či vyšívajú. Škola však nie je inovatívna len medzigeneračným vzdelávaním, jej pedagógovia tiež bojovali za vybudovanie kruhového objazdu pred školou kvôli bezpečnosti detí.


Deťom nahrádza babku

Školské popoludnia na prvom stupni základnej školy v Klátovej Novej Vsi v Trenčianskom kraji oživila mama jednej z učiteliek. „Moja mama je akčná osôbka, je predsedníčkou Klubu dôchodcov. Spýtala som sa jej, či by nechcela mať na škole krúžok. Okrem kontaktu s deťmi si trochu aj privyrobí a pre ňu ako dôchodkyňu je každé euro navyše dobré,“ vysvetľuje Zuzana Dolná.

FOTO – školský archív

Krúžok sa volá Veselo je s babkou, navštevuje ho dvanásť žiakov a jeho náplňou je zážitkové hranie na školskom dvore. Deti sa spolu hrajú, tvoria a robia niečo aj pre svoje okolie. „Je to v podstate taká všehochuť. Napríklad tento týždeň čistili prírodu. Často chodia von a hrajú sa typické loptové hry. Okrem hier stále niečo vyrábajú alebo vyšívajú. Budú maľovať aj veľkonočné vajíčka,“ približuje Zuzana Dolná.

Mama pani Dolnej niektorým žiakom nahrádza babky, ktoré nemajú alebo sú ďaleko a tak s nimi nie sú často. „Moje deti vzala minule k lekárke a iné deti v čakárni hovorili svojim rodičom, že: ‘Toto je tá babka zo školy.’ Je to veľmi milé. Niektorí rodičia sú za to vďační,“ objasňuje Zuzana Dolná. Na otázku, ako reaguje jej mama na prácu s deťmi a či ju to nevyčerpáva hovorí, že ju to naopak dobíja energiou.

Medzigeneračné vzdelávanie

Základná škola je desať rokov súčasťou programu Zelená škola, ktorý zastrešuje  mimovládna organizácia CEEV Živica. V rámci neho pedagógovia, spolu so žiakmi, plánujú vytvoriť výstavu prístrojov do domácností, ktoré sa už veľmi nepoužívajú. „Klasické váhy, mlynček či žehlička na uhlie, na ktoré si babka ešte pamätá, no terajší študenti sa s nimi možno ani nestretli. Chceme, aby vedeli, bez čoho sme sa kedysi nevedeli zaobísť,“ objasňuje zámer výstavy Zuzana Dolná. Dodáva, že rodičia sa podobným aktivitám tešia, pretože ich deti sa môžu aj takto medzigeneračne vzdelávať.

FOTO – školský archív

Žiaci druhého stupňa majú k dispozícii viacero voľnočasových aktivít. Jednou z nich je aj environmentálny krúžok. Ten navštevuje viac ako dvadsať žiakov. „Detí bolo najskôr menej, no o aktivitách si medzi sebou radi hovoria a tak sa postupne popridávali viacerí,“ vysvetľuje učiteľka biológie a druhého stupňa Natália Mikulášová.

Klasické váhy, mlynček či žehlička na uhlie, na ktoré si babka ešte pamätá, no terajší študenti sa s nimi možno ani nestretli.

Pocitový chodník

Učiteľky vravia, že sa im vďaka Zelenej škole podarilo zmeniť už množstvo vecí – od zavedenia smetných nádob cez rekonštrukciu záchodov tak, aby viac šetrili vodu, až po sadenie stromov okolo školy. V areáli vybudovali aj hmyzí domček, vyvýšené bylinkové záhony a dva pocitové chodníky – jeden je vonku a druhý vo vnútri. „Predstavte si väčší rebrík, pričom v každom tom políčku na zemi je nasypaný iný materiál. V jednom je piesok, v druhom šišky a v ďalšom okrúhle kamene. Keď po ňom deti prechádzajú, zisťujú, že rôzny materiál pôsobí na nás rôzne. Je to dobré pre prekrvenie a nabratie energie,“ opisuje Natália Mikulášová. Na vnútornom chodníku tvoria reliéf polepené pastelky, plastové vrchnáky z fliaš či škrupiny z orechov.

FOTO – školský archív

Kruhový objazd pred školou

Aktuálnou výzvou pre školu je zníženie počtu áut, ktoré prichádzajú do areálu. V spolupráci s obcou vybudovali pred školou kruhový objazd, ktorý slúži na to, aby rodičia svoje deti bezpečne vysadili a vzápätí sa otočili bez toho, aby museli vchádzať autom na pozemok školy.

FOTO – školský archív

„Pred školou máme cestu. Nie je to hlavná cesta, ale vedľajšia, no aj napriek tomu tu nastával veľký problém, pretože cesta je úzka. Bolo problematické vyhnúť sa iným autám. Preto začali rodičia chodiť až na školský dvor, doslovne, až pred dvere, kde deti vystupovali.To bolo nebezpečné pre ďalšie deti, ktoré chodili do školy pešo,“ objasňuje Zuzana Dolná. Učiteľky však dodávajú, že stále sa nájde pár rodičov, ktorí svoje deti vozia až pred dvere školy a nerešpektujú nariadenie, no väčšina rodičov si zvykla.

Učiteľky vravia, že zapojiť sa do programu Zelenej školy bolo pre ich školu prospešným a dobrým rozhodnutím. Ostatným učiteľom a učiteľkám, ktoré so zapojením sa do programu váhajú, odkazujú, že sa netreba báť. „Na začiatku má človek rešpekt, hlavne keď ešte nevie do čoho ide, ale vždy sa všetko dá odkomunikovať a neskôr sa z toho stáva nabíjač energie,“ uzatvára Zuzana Dolná.

Rozhovor vznikol v rámci projektu Inovácie vo vzdelávaní pre 21. storočie, ktorý podporilo Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky.

Profil autora:

Vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave. Bola aktivistkou za práva zvierat v organizácii Humánny Pokrok a tiež redaktorkou online magazínu Romano fórum. Spravuje sociálne siete mimovládnej organizácii Živica. Pochádza z malého mesta, kde organizuje výmeny oblečenia. Je spoluzakladateľkou instagramovej platformy Na skládke, na ktorej sa venuje klimatickým a zvieracoprávnym témam. Knihomoľka, ktorá má záľubu v cestnej cyklistike.

Názory

Vlad Jackovyj

Výnimočný dátum nielen pre Ukrajincov, ale aj pre Slovákov

Začiatkom marca si pripomíname 210. výročie narodenia ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka, ktorého spájalo neobyčajné priateľstvo s Pavlom Jozefom Šafárikom.

Kristína Červeňáková

Bála som sa vrátiť do ambulancie, dodnes ma z toho mrazí

Prečítala som si vyjadrenie novinárky Zuzany Kovačič Hanzelovej o jej rozhodnutí stiahnuť sa z nahrávania politických rozhovorov pre neutíchajúce vyhrážky a útoky. Myslím si, že v jej situácii by som učinila rovnako. Útoky na ženy novinárky pribúdajú a sú čoraz vyhrotenejšie, odstrašujúcejšie a ohrozujúcejšie. Aj keď sa politickým témam nevenujem, pred pár mesiacmi som sa ocitla v nepríjemnej situácii, a to v ordinácii lekára.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Skúškou zo základov štátu a práva by mali prejsť všetci

Skúšku zo základov štátu a práva som robila veľmi dávno. Učili sme sa na ňu viacerí, navzájom sa pýtali a odpovedali, no aj tak sme sa potom priamo na mieste báli. Dopadla dobre, na prvý termín, myslím, že skúšajúci bol pomerne benevolentný.

Bianka Mária Bálintová

Na tichom proteste sme sa vraj tvárili, že bojujeme za slobodu médií

Stojíme na Námestí slobody, v rukách držíme transparenty a pred Úradom vlády sa pomaly začína tichý protest. Predchádzalo mu odoslanie otvoreného listu premiérovi Robertovi Ficovi a predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. „Vyjadrujeme nesúhlas s poslednými vyjadreniami premiéra Roberta Fica a iných predstaviteľov vlády na adresu novinárov. Nesúhlasíme s tým, že na úrad vlády nechcú pustiť konkrétne médiá,“ hovorí jedna z organizátoriek protestu. Premiér sa totiž rozhodol, že si bude medzi médiami vyberať podľa toho, ktoré mu vyhovujú. Za konflikt medzi dvoma politikmi zaplatili novinári, ktorým predseda Národnej rady obmedzil možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy v parlamente.

Mária Sendecká

Zachytávajú dažďovú vodu, no nie všetci ju využívajú

V rámci programu Zelená škola, ktorý realizuje CEEV Živica, sme navštívili viacero škôl. Jednou z nich bola aj taká, ktorá sa rozhodla zadržiavať vodu a kosiť trávniky menej. Ako to dopadlo?

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner