fbpx
Enviro

Znečisťuje prírodu, plaší zver, spôsobuje požiare aj zranenia. Prečo pyrotechnika nie je len zábavná

Ohňostroje a delobuchy pre nás každoročne predstavujú akúsi silvestrovskú tradíciu. Oslavujeme príchod Nového roka a zabúdame tak na daň, ktorú si toto krátke divadlo pýta ironicky – potichu. Záchranári a hasiči robia výjazdy kvôli zraneniam a požiarom. Ochranári hľadajú stratené zvieratá. Splašené vtáctvo naráža, padá z oblohy a výbuchy budia divokú zver, ktorá sa snaží uniknúť. Dopad zábavnej pyrotechniky na životné prostredie, zvieratá a aj na nás ľudí je podľa ochranárov síce krátkodobý, ale značný. Stojí to celé za to? Ako počas novoročných osláv ochrániť domáce zviera?


Škody na majetku a úrazy

Zábavná pyrotechnika môže spôsobiť množstvo zdravotných problémov a škôd na majetku. Hasiči počas minuloročných silvestrovských osláv zasahovali celkovo 126-krát. Požiare boli príčinou ich výjazdov až 84-krát. Podľa hovorkyne Prezídia HaZZ Kataríny Križanovej bolo 39 požiarov spôsobených zábavnou pyrotechnikou. Išlo najmä o požiare kontajnerov a balkónov. V niekoľkých prípadoch však horeli aj osobné motorové vozidlá či strechy rodinných domov.

Záchranári urobili až 1702 výjazdov, 32 prípadov riešili kvôli neodbornej manipulácii so zábavnou pyrotechnikou. Na začiatku roka 2022 o tom informovala hovorkyňa Záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová. Medzi najčastejšie príčiny výjazdov, ktoré záchranári podnikli, patrili napríklad akútne bolesti brucha, ale aj sťažené dýchanie, zhoršený stav a kardiovaskulárne ochorenia.

Znečistenie prostredia a ovzdušia

Ak ste niekedy išli deň po Silvestri na prechádzku prírodou, určite ste si všimli odpad, ktorý v nej zostal po použití zábavnej pyrotechniky. Zvyšky kartónov a plastov, ktoré tvoria obal, ale aj jej základ. Tieto zvyšky obsahujú podľa ochranárov aj chemikálie, ktoré môžu kontaminovať vodu a pôdu. Počas osláv Nového roka je značne zhoršená aj kvalita ovzdušia, do ktorého sa dostanú toxické látky ako oxid siričitý, oxid dusičitý a ťažké kovy, ktorú môžu nepriaznivo vplývať aj na ľudské zdravie.

Okrem vyššie spomínaných látok je na Silvestra v ovzduší aj zvýšená koncentrácia prachových častíc PM. V minulosti to potvrdili merania Slovenského hydrometeorologického ústavu. Na rôznych miestach po celom Slovensku namerali počas novoročných osláv 2017 extrémne vysoké koncentrácie tejto látky v ovzduší, presnejšie išlo o prachové častice PM10. Meteorológovia zistili, že hodnoty tejto látky vzrástli dvojnásobne až v piatich krajských mestách, v Malackách dokonca trojnásobne. Maximálne koncentrácie namerali okolo jednej až druhej hodiny ráno, neskôr sa vrátili späť do normálu.

GRAF – shmu.sk

Merania podľa ústavu nasvedčujú tomu, že za extrémne vysoké koncentrácie PM10 v ovzduší počas silvestrovskej noci roku 2017 mohlo pravdepodobne použitie zábavnej pyrotechniky počas osláv príchodu Nového roka.

Ohrozené sú najmä citlivé skupiny ľudí

Oxid dusičitý je dráždivý plyn, ktorý spôsobuje zužovanie dýchacích ciest. Oxid siričitý pôsobí dráždivo na dýchacie cesty, ale aj na očné spojivky. Pri prachových časticiach PM je to zložitejšie. To, ako vplývajú na naše zdravie, záleží od ich veľkosti. Vo všeobecnosti dráždia očné spojivky, dýchacie cesty a spôsobujú kašeľ a kýchanie. Menšie častice PM10, ktoré sme spomínali vyššie, sa však dostanú aj do dolných dýchacích ciest. Častice, ktoré sú menšie ako PM2,5 môžu prestupovať do pľúcnych komôrok a nanočastice prenikajú dokonca aj do krvného obehu.

Astmatici, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, veľmi malé deti a starí ľudia podľa odborníkov zo SHMÚ patria medzi najviac citlivé skupiny na zvýšené koncentrácie vyššie spomínaných látok v ovzduší. Keď je ich vo vzduchu priveľa, mali by obmedziť pobyt a fyzickú aktivitu vonku, ako aj vetranie domácností.

Nadmerný hluk a výbuchy ubližujú zveri

V roku 2020 uhynuli v Ríme na Silvestra v dôsledku použitia zábavnej pyrotechniky stovky vtákov, ulice boli neskôr plné ich tiel. V susednom Česku majú napríklad skúsenosť z roku 2013, keď na Mánesov most v Prahe spadli medzi divákov ohňostroja tri zranené labute. Vtáky sa splašia a môžu naraziť jeden do druhého či do iných prekážok, čo pre nich môže byť smrteľné.


V národných parkoch je používanie pyrotechniky zakázané, veľa ľudí to však nerešpektuje. Podľa Štátnej ochrany prírody je zima pre divo žijúce zvieratá náročnejšia ako ostatné ročné obdobia a riziko ich úhynu v dôsledku chladu a vyčerpania sa preto zvyšuje. Výbuchy a nadmerný hluk môžu podľa ochranárov prerušiť medveďovi hnedému zimný spánok a samica môže opustiť svoje mláďatá.

V národných parkoch je používanie pyrotechniky zakázané, veľa ľudí to však nerešpektuje.

Ohrozené sú podľa nich aj dravé vtáky a sovy. Kamzíky chcú uniknúť pred nebezpečenstvom, a preto sa môžu vybrať aj do nepriaznivého terénu. Môžu tým ohroziť svoj život, či dokonca spôsobiť odtrhnutie lavíny. V Tatrách v minulosti zahynulo vplyvom ohňostroja v priebehu niekoľkých minút 16 kamzíkov.

Aj lampióny môžu spôsobiť požiar

V roku 2020 malo vypustenie lampiónov šťastia údajne spôsobiť požiar v ZOO v nemeckom Krefelde. V dôsledku požiaru vtedy uhynulo 30 zvierat, z ktorých mnohé boli druhy na pokraji vyhynutia. V roku 2021 sa našli lampióny šťastia po silvestrovských oslavách aj v bojnickej zoo. V januári o tom informoval hovorca Národnej zoo Bojnice Jaroslav Slašťan.

Lampióny vtedy mohli spôsobiť požiar nielen na miestach so zvieratami, ale aj v skladoch so zásobami s krmivom. Za ďalší problém nielen pre zoologické záhrady Slašťan označil ohňostroje, svetlice, rakety, petardy a ďalšiu zábavnú pyrotechniku. Zdôraznil, že zvieratám v zoo spôsobujú stres a úzkosť.

FOTO – unsplash.com

Mestá aj reťazce so zábavnou pyrotechnikou končia

Problematike zábavnej pyrotechniky sa u nás venuje viacero organizácií, jednou z nich je aj Zvierací ombudsman, ktorá to robí dlhodobo. Ešte minulý rok v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska a Úniou miest Slovenska zverejnili výzvu Bez ohňostroja, pre zvieratá. Žiadajú v nej slovenské mestá a obce, aby sa vzdali ohňostroja a podporili radšej miestne útulky. Príkladom je mesto Liptovský Mikuláš, ktoré tak urobilo posledné dva roky a ušetrené peniaze darovalo útulku Očami psa.

„K našej iniciatíve sa pridali mestá ako Bratislava, kde platí celoročný zákaz používania zábavnej pyrotechniky, Trnava, Nitra, Košice a ďalšie. Mnohé zrušili ohňostroje a zároveň podporujú miestne karanténne stanice, respektíve mestom zriadené útulky,” hovorí Katarína Schneiderová z tímu Zvieracieho ombudsmana.

K iniciatíve sa pridali aj obchodné reťazce Hornbach či Billa, ktoré sa zaviazali, že nebudú vo svojich predajniach predávať zábavnú pyrotechniku.


Zákaz zábavnej pyrotechniky na Slovensku

Organizácia Zvierací ombudsman je členom pracovnej skupiny pre oblasť veterinárnej starostlivosti a ochrany zvierat, ktorú vedie poslanec Sme rodina Jaroslav Karahuta. Ochranári v spolupráci s Lenkou Kmeťovou z občianskeho združenia Nádej pre kone a ľudí, environmentalistkou Tamarou Stohlovou a europoslancom Martinom Hojsíkom z mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko – tiež členmi pracovnej skupiny – ešte v januári vypracovali návrh novej legislatívy, ktorá mala zakázať predaj a používanie väčšiny zábavnej pyrotechniky, presnejšie kategórií F2, F3 a F4. Zákon mal povoliť iba kategóriu F1, kam patria napríklad motýliky, prskavky, fontánky, praskajúce guľôčky a rôzne bzučiaky.

Návrh zákona ostal otvorený v otázke vykonateľnosti – kontrolovať ho mali samosprávy, ktoré na to však nemajú kapacity. Podľa poslanca Karahutu by kontrolu mohla robiť Slovenská inšpekcia životného prostredia alebo enviropolícia.

Na Slovensku budú môcť poslanci a poslankyne Národnej rady hlasovať za zákaz predaja a používania zábavnej pyrotechniky zrejme už čoskoro. Progresívne Slovensko chce sprísniť používanie nebezpečnej pyrotechniky. Ich návrh by mal predložiť nezaradený poslanec Tomáš Valášek pôsobiaci v Progresívnom Slovensku. „Návrh obsahuje úplný zákaz používania a predaja petárd ako najnebezpečnejšieho druhu pyrotechniky a sprísnenie používania ohňostrojov v okolí nemocníc, domovov sociálnych služieb či zvieracích útulkov, jednoducho všade, kde by mohli spôsobiť ujmu zraniteľným skupinám,“ vysvetlila Stohlová.

Asociácia predajcov pyrotechniky s ich návrhom zákona nesúhlasí a zverejnila petíciu za zachovanie súčasného stavu. Tvrdí, že podmienky predaja a používania zábavnej pyrotechniky na Slovensku sú dnes najprísnejšie spomedzi krajín V4.

Návrh obsahuje úplný zákaz používania a predaja petárd ako najnebezpečnejšieho druhu pyrotechniky a sprísnenie používania ohňostrojov v okolí nemocníc, domovov sociálnych služieb či zvieracích útulkov, jednoducho všade, kde by mohli spôsobiť ujmu zraniteľným skupinám.

Ako ochrániť domáce zvieratá?

Organizácia Sloboda zvierat odporúča majiteľom psov venčiť v skoršom čase a vyhýbať sa miestam, kde ľudia odpaľujú pyrotechniku. Či už máte zviera vonku alebo vnútri, mali by ste preňho nájsť čo najpokojnejšie a tiché miesto. „Na reťaziach a v kotercoch trpia zvieratá kvôli výbuchom a zábleskom o to viac, pretože nemajú možnosť skryť sa a utiecť,” hovorí koordinátorka kampaní organizácie Sloboda zvierat Kristína Devínska.

FOTO – unsplash.com

Podľa Devínskej je nevyhnutné, aby bol majiteľ v blízkosti svojho domáceho zvieraťa. Organizácia každoročne eviduje veľa stratených zvierat, ktoré utrpia rôzne zranenia. Upozorňuje majiteľov, aby svoje zvieratá dostatočne zabezpečili pred útekom. Ak máte mačku alebo psa, mali by ste skontrolovať, či majú na mikročipe uvedené správne telefónne číslo a či je ich domáca adresa evidovaná v Centrálnom registri spoločenských zvierat.

Na reťaziach a v kotercoch trpia zvieratá kvôli výbuchom a zábleskom o to viac, pretože nemajú možnosť skryť sa a utiecť.

Ak sa vaše zviera stratilo, kontaktujte obec a útulky. Odchytové subjekty, karanténne stanice a útulky vedú evidenciu zvierat. Ak nájdete zviera a ste z Bratislavy, Sloboda zvierat odporúča volať mestskej polícii na číslo 159. Na základe ich žiadosti zviera následne odchytia a umiestnia v útulku SZ Polianky. Ak ste z iného mesta alebo obce, mali by ste kontaktovať jej vedenie.

Profil autora:

Študuje žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave. V organizácii Humánny pokrok pôsobila ako aktivistka a istý čas ako manažérka sociálnych sietí a koordinátorka médií. Pre online portál Zero2Hero sa venovala rozhovorom s mladými ľuďmi a ich inšpiratívnym nápadom. Venuje sa primárne environmentálnym, vzdelávacím a spoločenským témam, v Denníku N pôsobí ako spoluatorka Zeleného newsfiltra a reportérka.

Názory

Vlad Jackovyj

Výnimočný dátum nielen pre Ukrajincov, ale aj pre Slovákov

Začiatkom marca si pripomíname 210. výročie narodenia ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka, ktorého spájalo neobyčajné priateľstvo s Pavlom Jozefom Šafárikom.

Kristína Červeňáková

Bála som sa vrátiť do ambulancie, dodnes ma z toho mrazí

Prečítala som si vyjadrenie novinárky Zuzany Kovačič Hanzelovej o jej rozhodnutí stiahnuť sa z nahrávania politických rozhovorov pre neutíchajúce vyhrážky a útoky. Myslím si, že v jej situácii by som učinila rovnako. Útoky na ženy novinárky pribúdajú a sú čoraz vyhrotenejšie, odstrašujúcejšie a ohrozujúcejšie. Aj keď sa politickým témam nevenujem, pred pár mesiacmi som sa ocitla v nepríjemnej situácii, a to v ordinácii lekára.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Skúškou zo základov štátu a práva by mali prejsť všetci

Skúšku zo základov štátu a práva som robila veľmi dávno. Učili sme sa na ňu viacerí, navzájom sa pýtali a odpovedali, no aj tak sme sa potom priamo na mieste báli. Dopadla dobre, na prvý termín, myslím, že skúšajúci bol pomerne benevolentný.

Bianka Mária Bálintová

Na tichom proteste sme sa vraj tvárili, že bojujeme za slobodu médií

Stojíme na Námestí slobody, v rukách držíme transparenty a pred Úradom vlády sa pomaly začína tichý protest. Predchádzalo mu odoslanie otvoreného listu premiérovi Robertovi Ficovi a predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. „Vyjadrujeme nesúhlas s poslednými vyjadreniami premiéra Roberta Fica a iných predstaviteľov vlády na adresu novinárov. Nesúhlasíme s tým, že na úrad vlády nechcú pustiť konkrétne médiá,“ hovorí jedna z organizátoriek protestu. Premiér sa totiž rozhodol, že si bude medzi médiami vyberať podľa toho, ktoré mu vyhovujú. Za konflikt medzi dvoma politikmi zaplatili novinári, ktorým predseda Národnej rady obmedzil možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy v parlamente.

Mária Sendecká

Zachytávajú dažďovú vodu, no nie všetci ju využívajú

V rámci programu Zelená škola, ktorý realizuje CEEV Živica, sme navštívili viacero škôl. Jednou z nich bola aj taká, ktorá sa rozhodla zadržiavať vodu a kosiť trávniky menej. Ako to dopadlo?

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner