fbpx
Enviro

9 tipov, ako byť eko doma v čase korony

V posledných týždňoch máme všetci (ne)dobrovoľné domáce väzenie a trávime čas z veľkej časti doma. Zdalo by sa, že náš dopad na životné prostredie sa tak zmenšuje, no stále je čo zlepšovať aj v tomto smere. Prinášame vám preto tipy, ako stráviť čas doma eko od ekoporadkyne Petry Ježekovej.

TIP #1 Zasaďte si vlastné jedlo

Jednou z jednoduchých a populárnych činností na doma je sadenie rastlín. Práca so zemou upokojuje a navyše môžeme pestovaním jedlých rastlín prispieť malou troškou k svojej potravinovej sebestačnosti. Ak máte záhradu, je to úplne jednoduché a veríme, že majitelia záhrad v nich čas trávia. Pestovať sa však dá aj v byte – buď na balkóne, loggii či terase alebo aj na slnečnom okennom parapete. Výhodou je, že väčšinu potrebných vecí na pestovanie kúpite aj v supermarketoch, ktoré sú ešte stále otvorené.

Ak žijete v malom meste a nemáte si kde potrebné veci nakúpiť, môžete byť ešte viac eko a upcyclovať ☺ Teda využiť to, čo už doma máte. Sadiť sa dá aj do kelímkov od jogurtov a ako podmisky využiť tácky z balených potravín, ktoré sa nájdu asi v každej domácnosti. A hlina sa dá ísť niekam do prírody nakopať, na pestovanie byliniek v malých kvetináčoch jej veľa netreba. Semienka sa dajú kúpiť online v e-shopoch. Na malé parapety sú ideálne rôzne bylinky, ktoré potom využijete pri varení v kuchyni – bazalka, pažítka, žerucha, koriander, mäta či medovka.

balkon
Photo by Artur Aleksanian on Unsplash

TIP #2 Naučte sa uvariť alebo upiecť niečo nové

Čas strávený doma je dobré obdobie na to, naučiť sa uvariť niečo nové, prípadne niečo upiecť, na čo inokedy nemáte čas. Ani pri varení doma by ste však nemali zabúdať na prírodu – snažte sa aj teraz nakupovať potraviny bez obalu alebo s čo najekologickejším balením, nezabúdajte pri výbere na lokálnosť a uprednostnite potraviny z vášho okolia.

Aby ste organizmus zbytočne nezaťažovali, môžete vyskúšať vegetariánske a vegánske recepty, ktoré sú menej kalorické a majú menšiu uhlíkovú stopu. Je dobré si aj urobiť poriadok v zásobách potravín, aby ste mali tie s kratšou dobou expirácie niekde vpredu a nemuseli ich potom zbytočne vyhadzovať. Dobrou pomôckou je naplánovať si recepty na celý týždeň – urobiť si zoznam surovín, ktoré treba dokúpiť a nákup potom stačí urobiť raz za týždeň a stále je z čoho variť. A určite si netreba robiť priveľké zásoby dopredu, ale kupovať len to, čo naozaj budete jesť. A ak vám ostanú zvyšky, môžete z nich uvariť niečo zaujímavé podľa receptov z blogu Do poslednej omrvinky.

Tip #3 Cvičte spolu

Teraz, keď sú detské ihriská aj fitká zavreté, je pohyb kľúčom k udržaniu zdravia a s deťmi doma aj zdravého rozumu 😀 Dobrým tipom je využiť rôzne videocvičenia, aby ste dodržali dostatočný čas pohybu a niekto vás motivoval sa pri cvičení trochu prekonať ☺ Ráno môžete začať strečingom a ľahkým posilňovaním alebo jogou, ktorá vám rozprúdi krv. Popoludní si môžete vyskúšať niečo netradičné – napríklad aikido alebo hiphop. A nezabudnite si pred a po cvičení vyvetrať.

Tip #4 Vytiahnite ihly, nite a ihlice

Veľa ľudí teraz vytiahlo šijacie stroje alebo ihly a pustilo sa do šitia rúšok. Aj toto je jedna z vecí, kedy môžete využiť staré látky. Ak aj nemáte doma odložené látky, viete využiť staré predraté košele, gumičky môžete vypárať z deravých legínsov ☺ A keď už budete mať ten šijací stroj vytiahnutý, tak môžete rovno pozašívať veci, na ktoré ste si predtým nevedeli nájsť čas.

Kreatívne duše si môžu na internete vyhľadať návody, ako si prešiť už nemodernú košeľu na nejaký zaujímavý kúsok alebo s deťmi ušiť zo zvyškov nejakého plyšáka alebo chňapku na horúce hrnce. Ak máte doma vlnu, môžete skúsiť niečo uháčkovať alebo uštrikovať. Ak neviete, ako nato, pozrite si inštruktážne videá na internete.

sitie
Photo by Fleur on Unsplash

Tip #5 Vyskúšajte eko-upratovanie

Kríza v drogériách praje ekoupratovaniu ☺ Ak sa dezinfekcia sa nedá zohnať, môžete sa vrátiť k starému dobrému octu, ktorý má tiež určité dezinfekčné účinky. Treba ho používať nezriedený – v 8 % koncentrácii a nechať ho pôsobiť 30 minút. Tím výskumníkov z Venezuely, Francúzska a USA preukázal, že už 6 % ocot dokáže zabiť patogén tuberkulózy, ktorý je inak veľmi odolný.

Obmedziť chemikálie teraz, keď sme stále všetci doma, má význam, pretože, ak čistíme chlórom a ďalšími agresívnymi čistidlami, potom tie výpary aj dýchame, čo je zbytočné zaťažovanie nášho organizmu. Netreba však zabúdať, že ocot nie je vhodný na všetky povrchy.

Dobrou alternatívou je aj horúca mydlová voda – mydlo totiž narúša tukový obal vírusu, čo následne zabráni tomu, aby vás vírus nakazil či sa šíril ďalej. Agresívna dezinfekcia je zmysluplná na infekčných oddeleniach nemocníc a všade tam, kde sú nakazení jedinci, používaná v slabých koncentráciách doma prispieva k rezistencii vírusov na dezinfekciu a potom je ťažké ich zlikvidovať aj tam, kde treba. Naši rakúski partneri robili v minulosti výskum ekočistenia vo viedenských nemocniciach a zistili, že mazľavé mydlo a bórax mali dostatočné účinky na likvidáciu baktérií v bežných oddeleniach nemocnice v porovnaní s dezinfekciou.

Tip #6 Vymaľujte

Ďalšou dobrou zábavou, ktorú môžete doma urobiť, je vymaľovať alebo aspoň urobiť v byte nejaké dekorácie, na ktoré tiež inokedy nie je čas. Len pozor, tým, že po maľovaní nemáte kam odísť, kým farba uschne, kupujte si iba prírodné nátery a farby riediteľné vodou, aby ste počas izolácie nedýchali chemikálie. Na zakrytie podlahy stačia staré kartóny, prípadne letáky, takže aj tu môžete znovu využívať, čo by sa aj tak vyhodilo. Len ich potom vhoďte do komunálneho odpadu a nie do zberu.

Tip #7 Stretávajte sa s kamošmi na videopárty

V čase izolácie nám najviac chýbajú priatelia a rodina, s ktorou sa nemôžeme stretávať. Moderný svet nám našťastie ponúka kopu rôznych aplikácií na hromadné videokonferencie. Dobrým odporúčaním je dávať si pravidelnú hodinku pri káve či vínku, kedy sa všetci kamoši napoja a pobavíte sa o tom, čo je nové. Môžete si takto online skúsiť spraviť napríklad book klub alebo si vymeniť recepty či zábavné aktivity pre decká. Niektoré firmy si každý pondelok ráno dávajú s kolegami spoločné videoraňajky, kde sa bavia o práci, ale aj o súkromí a ako trávia tento domáci čas.

Ak chcete aj v tomto smere byť ekologickí, pohrajte sa s nastaveniami rozlíšenia, ktoré má vaše video – možno nie vždy potrebujete tú najvyššiu kvalitu. A tiež vypínajte internet a prehrávanie, keď to skutočne nesledujete. Nápor na sieť je tak veľký, že veľké streamovacie spoločnosti už museli plošne obmedziť kvalitu, aby to ich servery vôbec utiahli.

Tip #8 Choďte von

A určite netreba ani zabúdať ísť niekam von, kde nikto nie je. Ak nemáte záhradu, kde ste sami, tak je dobrou fintou ísť von skoro ráno alebo neskôr večer, aby ste stretli minimum ľudí. Keď niekto ide, vždy môžete prejsť na druhú stranu alebo zmeniť smer – nemáte cieľ, len sa prechádzate, aby ste si trochu posilnili imunitu. Pre imunitu aj kondíciu je skvelým pomocníkom bicykel – dajte si na ústa a nos buffku a hor sa športovať ☺

Tip #9 Pomáhajte druhým

Solidarita je dôležitá. Každá kríza ukáže skutočný charakter ľudí – buď prebudí to dobré alebo to zlé. Ak máte možnosť, určite sa zapojte do šitia rúšok, nákupu pre dôchodcov alebo choďte darovať krv – ale objednajte sa vopred – chodí sa na časenky, aby sa tam ľudia nekopili ☺

A ak máte stále prácu aj plácu, tak môžete poslať nejaké to euro organizáciám, ktoré pomáhajú napríklad ľuďom bez domova alebo podporiť nákupom malý lokálny obchod s potravinami namiesto nadnárodného supermarketu, ktorý kríza asi nezasiahne. Skrátka – starajte sa o seba, ale nezabúdajte ani na ostatných. Držme si palce, nech to je rýchlo za nami a nezabúdajme, že klimatická kríza je oveľa väčšou hrozbou, takže ak si niečo z ekonávykov z tejto krízy vieme preniesť aj do života po korone, tak to bude len dobre.

Podporte vydávanie článkov na čiernej labuti venovaním 2 % z dane Živici: http://2-percenta.zivica.sk/

Profil autora:

Vyštudovala environmentalistiku na Prírodovedeckej fakulte UK a „Environmental Policy“ program na AINOVA v Svätom Juri. V CEEV Živica pôsobí na rôznych pozíciách od roku 2002. Absolvovala stáž v partnerskej ekoporadni v rakúskej organizácii „die umweltberatung“. Je certifikovaná „eko-upratovačka“  a mestská včelárka. Momentálne je zodpovedná za Ekoporadňu Živica a mestské včely.

Názory

Vlad Jackovyj

Výnimočný dátum nielen pre Ukrajincov, ale aj pre Slovákov

Začiatkom marca si pripomíname 210. výročie narodenia ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka, ktorého spájalo neobyčajné priateľstvo s Pavlom Jozefom Šafárikom.

Kristína Červeňáková

Bála som sa vrátiť do ambulancie, dodnes ma z toho mrazí

Prečítala som si vyjadrenie novinárky Zuzany Kovačič Hanzelovej o jej rozhodnutí stiahnuť sa z nahrávania politických rozhovorov pre neutíchajúce vyhrážky a útoky. Myslím si, že v jej situácii by som učinila rovnako. Útoky na ženy novinárky pribúdajú a sú čoraz vyhrotenejšie, odstrašujúcejšie a ohrozujúcejšie. Aj keď sa politickým témam nevenujem, pred pár mesiacmi som sa ocitla v nepríjemnej situácii, a to v ordinácii lekára.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Skúškou zo základov štátu a práva by mali prejsť všetci

Skúšku zo základov štátu a práva som robila veľmi dávno. Učili sme sa na ňu viacerí, navzájom sa pýtali a odpovedali, no aj tak sme sa potom priamo na mieste báli. Dopadla dobre, na prvý termín, myslím, že skúšajúci bol pomerne benevolentný.

Bianka Mária Bálintová

Na tichom proteste sme sa vraj tvárili, že bojujeme za slobodu médií

Stojíme na Námestí slobody, v rukách držíme transparenty a pred Úradom vlády sa pomaly začína tichý protest. Predchádzalo mu odoslanie otvoreného listu premiérovi Robertovi Ficovi a predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. „Vyjadrujeme nesúhlas s poslednými vyjadreniami premiéra Roberta Fica a iných predstaviteľov vlády na adresu novinárov. Nesúhlasíme s tým, že na úrad vlády nechcú pustiť konkrétne médiá,“ hovorí jedna z organizátoriek protestu. Premiér sa totiž rozhodol, že si bude medzi médiami vyberať podľa toho, ktoré mu vyhovujú. Za konflikt medzi dvoma politikmi zaplatili novinári, ktorým predseda Národnej rady obmedzil možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy v parlamente.

Mária Sendecká

Zachytávajú dažďovú vodu, no nie všetci ju využívajú

V rámci programu Zelená škola, ktorý realizuje CEEV Živica, sme navštívili viacero škôl. Jednou z nich bola aj taká, ktorá sa rozhodla zadržiavať vodu a kosiť trávniky menej. Ako to dopadlo?

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner