fbpx
Spoločnosť

Šéfka kalifornskej kampane za legalizáciu marihuany: Ilegalita drog podporuje kriminalitu

V novembri minulého roku spoločne s voľbou prezidenta Kalifornčania v referende odhlasovali legalizáciu konope aj na rekreačné účely. Každá domácnosť si bude môcť pestovať šesť rastlín a dospelý môže u seba držať 30 gramov tejto látky. Zároveň sa otvorí licencovaný obchod s marihuanou.
ELLEN KOMP bola jednou z hlavných osobností, ktorá stála na čele tejto kampane. Hovorí, že väčšina užívateľov sú uvedomelí ľudia a ilegalita drog len podporuje čierny trh.

S Ellen Komp sme sa stretli v americkom univerzitnom mestečku Berkeley. Na dohodnuté stretnutie v kaviarni prišla postaršia dáma. Vyštudovaná biochemička, ktorá sa posledných 25 rokov venuje legalizácií marihuany v Kalifornii. Napísala niekoľko desiatok článkov na túto tému a vydala knihu  “Tokin’ Women: A 4,000-Year Herstory”, ktorá predstavuje 50 slávnych žien, ktoré užívali marihuanu.  Napriek kladnému výsledku referenda nie je so všetkým, čo zákon prinesie, spokojná.

Na Slovensku prevláda názor, že marihuana predstavuje vstupnú bránu k tvrdým drogám. Čo si o tom myslíte vy?

Práve nedávno generálny prokurátor – teda vrchná súdna autorita v USA – vydal vyhlásenie, že to nie je pravda. Že marihuana nie je bránou k tvrdým drogám ako heroín. Skutočný problém sú opiáty na predpis, ktoré sú v poslednom čase veľmi bežné. Deti potajomky berú tieto lieky z domácich lekárničiek a stávajú sa na nich závislými. A faktom je, že štáty, ktoré majú povolené užívanie marihuany na lekárske účely, majú o 25 percent menej prípadov predávkovania sa opiátmi v porovnaní s ostatnými štátmi. Pretože ľudia na tíšenie bolesti nahrádzajú tieto nebezpečné opiáty bezpečnejšou marihuanou, menej mladých ľudí vyhľadáva opiáty, ktoré sú pre nich škodlivejšie a môžu zabíjať. Marihuana ešte nikoho nezabila, nespôsobila smrť ako toxikologickú reakciu, zatiaľ čo heroín dokáže spomaliť vaše dýchanie a umriete.  Najmä, ak je používaný v kombinácii s alkoholom, čo je ďalšia veľmi rozšírená droga. V Amsterdame, kde je marihuana tolerovaná, je nižší počet tínedžerských užívateľov marihuany ako u nás v USA a je tam tiež oveľa menej prípadov užívania tvrdých drog. Ak tam niekto chce marihuanu, nepotrebuje ísť k nejakému dílerovi na ulici, ktorý má širokú ponuku iných nelegálnych drog. Mnohé štúdie dokázali, že marihuana nie je bránou k tvrdým drogám a americká National Academy of Medicine potvrdila, že tento efekt neexistuje. Niektorí ľudia tento argument však stále používajú, lebo fakty sú iba jedným z nástrojov argumentácie. Na začiatku som si tiež myslela, že stačí dať ľuďom fakty.

Ellen Komp. FOTO - womengrow.com
Ellen Komp. FOTO – womengrow.com

Myslíte si, že existuje hranica, kedy je užívanie marihuany už chorobné?

Samozrejme, čokoľvek môže byť zneužité. Naša organizácia National Organization for the Reform Marijuana Laws – NORML presadzuje zodpovedné užívanie marihuany. Ak užívate marihuanu do tej miery, že zlyhávate v ostatných sférach vášho života, potom to nie je zodpovedné užívanie.

V Amsterdame, kde je marihuana tolerovaná, je nižší počet tínedžerských užívateľov marihuany ako u nás v USA a je tam tiež oveľa menej prípadov užívania tvrdých drog. Ak tam niekto chce marihuanu, nepotrebuje ísť k nejakému dílerovi na ulici, ktorý má širokú ponuku iných nelegálnych drog.

Ako sa ale dá stanoviť, čo už je prílišné užívanie? Nie je to len subjektívny dojem, ktorým sa dá všetko ospravedlniť?

Je potrebné pozrieť sa na svoj život – darí sa mi v škole či práci, alebo vo vzťahoch? Alebo len sedím celý deň a fajčím marišku? Valná väčšina užívateľov marihuany sú zodpovední užívatelia, ale existuje isté percento, ktoré zneužíva marihuanu podobne, ako býva zneužívaný alkohol. Takže otázka znie: odoberiete práva všetkým, pretože isté percento ju bude zneužívať? Alebo sa zameriate na vzdelávanie ľudí? A v prípade nelegálnosti marihuany je tu stále problém jej zneužívania a pravdepodobne v ešte väčšej miere, keďže nemôžete mať na túto tému otvorené verejné diskusie. Keďže je to nelegálne. Ak úplne zakážete mladým marihuanu, je to pre nich o to lákavejšie .

Aký máte názor na legalizáciu iných druhov drog, ako je napríklad LSD, či iných halucinogénov? 

Naša organizácia NORML k tejto téme nezastáva nijaký názor. Osobne si myslím, že s adekvátnou mierou regulácie by mohli byť legalizované. Strčiť niekoho do väzenia za závislosť je hlúpy nápad a podporuje sa tým iba čierny trh, čo je problematické. Ja osobne som vyskúšala LSD a psychadeliká a považujem ich za látky, ktoré, ak sa užívajú správne, rozširujú myseľ. Boli používané po mnohé storočia, boli súčasťou náboženských rituálov a v takomto kontexte verím, že môžu byť pre ľudstvo veľmi prospešné. Existuje organizácia MAPS, ktorá študuje účinky a možné využitie MDMA a iných psychadelík pre umierajúcich a v manželskom poradenstve, kde to môže byť veľmi nápomocné. Nie som fanúšikom heroínu, či kokaínu. Ale koka vo svojej prirodzenej, nekoncentrovanej podobe nie je škodlivá a používajú ju pôvodné národy strednej a južnej Ameriky. Až keď sa koka stala nelegálna a vyrábala sa jej koncentrovaná podoba, začala byť táto droga nebezpečná. Ópium môže slúžiť na potlačenie bolesti, ale v súčasnosti je užívané nadmerne. Problém nastane, ak poviete mladým ľuďom:  „Marihuana vám spôsobí toto a tamto, zošaliete z nej…“. Oni ju napriek tomu vyskúšajú a zistia, že im klamali. Tak si povedia: „možno nám klamú aj o heroíne a kokaíne, vyskúšam aj tieto drogy.“ A tieto drogy spôsobujú fyzickú závislosť a môžu vás zabiť, alebo vám zničiť život. Takže myslím, že potrebujeme oveľa otvorenejšiu diskusiu a správnu reguláciu. Ale udržovať drogy v ilegalite iba podporujú kriminalitu a tresty a to nikomu nepomáha.

Takže pre vás je rozdiel medzi marihuanou a heroínom v tom, že na heroíne môže byť človek fyzicky závislý, zatiaľ čo na marihuane nie?

Človek môže byť psychologicky závislý na marihuane, ale nie je tam fyzická závislosť. Ak ju prestanete užívať, nebudete mať abstinenčné príznaky ako pri alkohole či heroíne.  Pri marihuane tiež nevzniká pocit, že ju musíte užívať, aby ste sa cítili normálne – ako je to pri heroíne. Ak ste závislí od heroínu a jeden deň si ho nedáte, musíte ho užiť, aby ste sa dostali do normálneho stavu. Marihuana takto nefunguje.

Existujú na toto tvrdenie aj nejaké vedecké výskumy?

Áno, tých výskumov je mnoho a nebola dokázaná fyzická závislosť na marihuane. Niektoré z vedeckých štúdií sú zverejnené aj na našej stránke.

V Amsterdame, kde je marihuana tolerovaná, je nižší počet tínedžerských užívateľov marihuany ako u nás v USA a je tam tiež oveľa menej prípadov užívania tvrdých drog. Ak tam niekto chce marihuanu, nepotrebuje ísť k nejakému dílerovi na ulici, ktorý má širokú ponuku iných nelegálnych drog.

Ktoré chemické látky nachádzajúce sa v marihuane vplývajú na zdravie ľudí a pomáhajú pri jej medicínskom využití?

Látka, o ktorej sa hovorí najčastejšie je THC. V tele máme receptory pre THC, nachádzajú sa prevažne v mozgu, máme tiež sekundárne CB2 receptory, ktoré sa nachádzajú vo svaloch. Takže táto látka môže pomáhať ľuďom s roztrúsenou sklerózou, či epilepsiou, kde pôsobí ako svalový relaxant. Môže pomáhať proti depresii, i keď v tejto oblasti je to trochu komplikovanejšie. Marihuana môže v istých prípadoch totiž depresiu zhoršovať. Znižuje tiež tlak v očiach, takže sa môže využiť pre pacientov so zeleným zákalom. Je to tá najprírodnejšia droga potláčajúca nevoľnosť a preto je veľmi nápomocná pre pacientov, ktorí trpia rakovinou a AIDS a kvôli nevoľnosti nemôžu prijímať potravu. V týchto prípadoch je možné pozorovať takmer zázračné zlepšenia stavu, ktoré sú dobre preskúmané a zdokumentované našou vládou od 70-tych rokov. Odvety boli takisto výskumy, ktoré objavili protinádorový efekt marihuany, ale tieto štúdie neboli robené na ľuďoch, čo je šokujúce, lebo existujú svedectvá ľudí, ktorým sa nádory zmenšili, alebo sa z rakoviny dokonca vyliečili. Ak by to bola naozaj pravda, potom to treba poriadne preskúmať. A potom existuje ešte jeden novšie objavený kanabinoid – CBD, ktorý nespôsobuje zmenu nálady, ale zmierňuje účinky a znižuje paranoidné efekty, ktoré sa môžu vyskytnúť pri príliš silnom THC. Samotné CBD má skvelé účinky na telo – je protizápalové, takže pomáha pri zápalových ochoreniach ako je artritída, je dobré pri prekonávaní úzkosti a nespavosti, a spolu s THC pôsobia výborne proti bolesti.

Spomínali ste, že marihuana môže mať negatívne účinky pri depresii. Existujú ďalšie ochorenia, pri ktorých sa užívanie marihuany neodporúča?

Pri depresii môže mať marihuana negatívny efekt. Tiež existujú štúdie, ktoré naznačujú, že marihuana môže byť spúšťačom schizofrénie. Môže ísť iba o koreláciu, keďže schizofrénia sa začína prejavovať v ranej dospelosti a to je tiež vek, kedy ľudia skúšajú marihuanu po prvýkrát. Ale je to niečo, čoho si treba byť vedomý. Práve nedávno som o tom hovorila s psychológom. Ak má niekto predispozíciu na schizofréniu, výskumy naznačujú, že marihuana môže spustiť schizofrénnu epizódu.

Prečo lekári nehovoria o pozitívnych vplyvoch marihuany?

Viete, marihuana bola v 19. storočí predpisovaná v mnohých európskych krajinách aj v Amerike. Mohli ste ju dostať v lekárni v podobe tinktúry, či v cigaretách proti astme. Nachádzala sa tiež v prípravkoch pre deti, ktorým rástli zúbky.  Lekár kráľovnej Viktórie odporúčal marihuanu na menštruačné kŕče. V tom čase boli dostupné mnohé drogy. A potom nastalo obdobie, kedy sa zakázali všetky drogy a akoby sa vylialo dieťa aj s vaničkou.

Photo credit: eggrole via Foter.com / CC BY
Photo credit: eggrole via Foter.com / CC BY

Myslíte, že lekári sú informovaní aj o pozitívnych účinkoch marihuany?

Nie, myslím, že sú do veľkej miery v tejto oblasti nevzdelaní. Izrael robí v tomto ohľade veľké výskumné štúdie. Španielsko tiež robilo výskum. Takže sú miesta, kde sa o pozitívnych účinkoch marihuany hovorí a veci sa posúvajú. Ale väčšinou, aj u nás v USA, je v podstate  ilegálne získať čo i len vzorky na uskutočnenie výskumných štúdií, či získať financie na podporu výskumu.  Ale v súčasnosti sa všetko veľmi rýchlo mení, lebo je v tom potenciálne veľa peňazí a prichádzajú veľké investície od ľudí, ktorí sa v tejto oblasti predtým vôbec  neangažovali, no chcú z toho urobiť veľký biznis.

Mám pocit, že vás to veľmi neteší…

Nie. Nepracovala som na tejto téme 25 rokov len preto, aby sa to zlegalizovalo a mali z toho zisk štyria ľudia. Som všeobecne za malé rodinné podniky, ktoré prospejú a pomáhajú väčšiemu množstvu ľudí. Malé rodinné lokálne firmy, ktoré obyčajne vyrábajú lepší produkt a majú menší dopad na prírodu. Pre mňa je tento princíp v súlade so stavom mysle, ktorý marihuana navodzuje – vytvára spojenie ľudí s prírodou a prirodzeným rytmom života tak, ako alkohol ani žiadna iná droga nedokáže – s výnimkou psychadelík.

Potrebujeme oveľa otvorenejšiu diskusiu a správnu reguláciu. Ale udržovať drogy v ilegalite iba podporujú kriminalitu a tresty a to nikomu nepomáha.

Spolupracujete pri vašej kampani s lekármi?

Malá skupina lekárov sa k nám pridala a podporila našu snahu, ale nikdy sa nám nepodarilo spolupracovať s veľkými lekárskymi organizáciami. Neprotestovali proti našej snahe, ale ani ju aktívne nepodporovali. Sú lekári, ktorí marihuanu odporúčajú. Zatiaľ ju ešte nepredpisujú, lebo kým je na federálnej úrovni nelegálna, nemôžu si to dovoliť. Prvá vec, čo federálna vláda spravila po tom, ako bol schválený zákon o lekárskom využití marihuany, bola, že sa vyhrážali lekárom, ktorí by odporúčali marihuanu, že im odoberú licenciu. A tento strach u lekárov pretrváva dodnes. Majú veľa čo stratiť, takže sa snažia nerozkývať príliš loď, ako sa hovorí. Moja predstava bola, že prejde zákon, my dovzdeláme lekárov v otázke medicínskeho využitia marihuany a oni ju začnú odporúčať pacientom. To sa však neudialo. Namiesto toho sa objavili okrajoví lekári, ktorí neboli špecialistami a často ani nepraktikovali medicínu a naraz sa začali špecializovať na kanabis a odporúčajú ho svojim pacientom. Celý deň predpisujú marihuanu a nie je to niečo, čo ma teší, lebo si nemyslím, že to je spôsob ako robiť poctivé lekárske remeslo. Ja som presvedčená, že na to, aby ste si dali joint, by nemalo byť nutné ísť ku lekárovi a mrzí ma, že tí pacienti, čo potrebujú marihuanu kvôli svojmu zdravotnému stavu, nedostanú kvalifikované informácie od svojich lekárov, ale ani od týchto špecialistov.

Pred niekoľkými dňami sme boli v Los Angeles a videli sme množstvo lekárskych ambulancií popri pláži špecializujúcich sa na marihuanu. Tam skutočne ordinujú lekári?

Áno, sú to vyštudovaní lekári. V Kalifornii môže akýkoľvek vyštudovaný lekár odporúčať svojim pacientom kanabis. V Kalifornii môže lekár predpísať marihuanu na akúkoľvek diagnózu. V iných štátoch je to oveľa prísnejšie. Inde je možné predpísať marihuanu iba pri niektorých diagnózach, daný lekár aj pacient musí byť registrovaný štátom. V Kalifornii je to oveľa voľnejšie. Tu je to zadefinované tak, že marihuana môže byť odporúčaná pre akúkoľvek diagnózu, pri ktorej poskytuje úľavu. Malo by ísť o závažné ochorenie, niekoľko ich je aj vymenovaných – rakovina, AIDS, epilepsia… Ale je to viac menej pre každého. Každá žena má menštruačné kŕče a každý pociťuje niekedy bolesť a tá je veľmi subjektívne prežívaná.

Zelení doktori v Los Angeles. FOTO - Juraj Hipš
Zelení doktori v Los Angeles. FOTO – Juraj Hipš

V akom prípade lekár marihuanu neodporučí?

Je to v prípade neplnoletých osôb, tam treba súhlas oboch rodičov. U detí, v prípade epilepsií sa zvykne používať iba látka CBD, o ktorej som už hovorila, a ktorá nespôsobuje zmenené stavy vedomia.

Koľko rokov ste sa venovali legalizácii marihuany?

Pracujem na tejto téme už 25 rokov. Príliš dlhú dobu a stále je na čom pracovať. Prvý významný míľnik bolo schválenie používania marihuany na lekárske účely v roku 1996. Celé to začalo v San Franciscu, potom Santa Cruz, až sa to rozšírilo na celý štát. To bol obrovský krok a nikto nečakal, že to prejde. Odvtedy sme pracovali na ďalších zákonoch, ktoré regulovali a zaoberali sa detailami. Dodnes sú užívatelia marihuany na lekárske účely diskriminovaní, ak sú napríklad čakateľmi na transplantáciu orgánov, alebo keď sa rozhoduje o umiestnení dieťaťa do starostlivosti. Ďalším dôležitým míľnikom bol návrh zákona číslo 64 – legalizácia marihuany. Skúšali sme ho presadiť v roku 2010, vtedy sme prehrali. Tak sme čakali ďalších 6 rokov. Medzičasom bola marihuana legalizovaná v Kolorade, Washingtone a iných štátoch. Nakoniec sme návrh zákona presadili v novembri minulého roku a to je ďalší veľký míľnik.

Podporovali vás počas kampane aj nejaké významné osobnosti ?

Naším veľkým podporovateľom bol bývalý starosta San Francisca a súčasný zástupca guvernéra Gavin Newsom, ktorý organizoval panelové diskusie. Väčšina peňazí na kampaň prišla od Sean Parkera, bývalého prezidenta Facebooku a spoluzakladateľa Napsteru, a niekoľkých ďalších.

Ako sa k legalizácii stavajú mestské zastupiteľstvá?

Lokálne zastupiteľstvá pripravujú regulácie a systém zdanenia. Momentálne chce každý svoj podiel na zisku a snaha je zdaniť obchod s marihuanou čo najviac, čo je problém, lebo pri takých vysokých daniach ostáva nažive aj čierny trh. Je to ťažké, ja sa snažím zlegalizovať marihuanu pre drobných pestovateľov, ktorí majú pár rastliniek za domom. Teraz v tom však vidia veľký biznis a chcú dať licenciu zopár veľkým podnikateľom, ktorí naplnia vrecká politikov a budú pestovať marihuanu niekde v sklade používajúc elektrické osvetlenie. A to je hlúpe, lebo Kalifornia je prvý štát, ktorý legalizoval marihuanu a má zároveň vhodné podmienky na jej pestovanie. Ja som za takýto spôsob pestovania. Je to prirodzenejšie a má to menší dopad na životné prostredie.

Momentálne chce každý svoj podiel na zisku a snaha je zdaniť obchod s marihuanou čo najviac, čo je problém, lebo pri takých vysokých daniach ostáva nažive aj čierny trh.

Aké boli najväčšie prekážky, ktoré bolo na ceste k legalizácii potrebné prekonať?

Najťažšie asi bolo dosiahnuť dohodu a súhlas všetkých. Návrhov a verzií zákona bolo niekoľko a tá verzia, ktorá prešla, bola tá, ktorú podporovali a presadzovali miliardári. Prijali sa aj nejaké naše návrhy, ale nie všetko, čo sme chceli. O legalizáciu sa snažilo nejakých 4 – 5 frakcií a najťažšie bolo spojiť sa, aby všetky stáli za tou verziou, ktorá nakoniec prešla. Do dnešného dňa počúvame názory, že sme zapredanci. Snažili sme sa myslieť na všetkých, ale v politike to nie je možné – je to umenie kompromisov. Takže sme sa rozhodli podporiť túto verziu a naďalej ju zlepšovať. Máme pred sebou minimálne 10 ďalších rokov, aby sme sa pokúsili upraviť legislatívu tak, aby to vyhovovalo všetkým. Budeme ďalej presadzovať záujmy drobných podnikateľov, čo bude náročné. Hlavne, ak zákon prejde v ten istý deň, ako je zvolený za prezidenta Trump.

Kľúčové slová:

marihuana

Profil autora:

Zakladateľ a bývalý riaditeľ Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica. Pôvodne učiteľ v Bratislave, dnes obyvateľ lazov na Zaježovej. V rámci CEEV Živica sa venuje zriadeniu modelovej škole vo Zvolene.

V Živici sa venuje globálnemu vzdelávaniu, momentálne pôsobí v Komenského inštitúte. Ku globálnemu vzdelávaniu ju priviedla životná cesta – detstvo strávila na malom ostrove v Stredozemnom mori, neskôr študovala psychológiu na Univerzite Komenského a City University of New York. Dôležitosť globálneho vzdelávania vníma aj vďaka svojej dcére, ktorá je Slovenka indicko – afrického pôvodu, pričom polovica jej rodiny žije v USA.

Názory

Vlad Jackovyj

Výnimočný dátum nielen pre Ukrajincov, ale aj pre Slovákov

Začiatkom marca si pripomíname 210. výročie narodenia ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka, ktorého spájalo neobyčajné priateľstvo s Pavlom Jozefom Šafárikom.

Kristína Červeňáková

Bála som sa vrátiť do ambulancie, dodnes ma z toho mrazí

Prečítala som si vyjadrenie novinárky Zuzany Kovačič Hanzelovej o jej rozhodnutí stiahnuť sa z nahrávania politických rozhovorov pre neutíchajúce vyhrážky a útoky. Myslím si, že v jej situácii by som učinila rovnako. Útoky na ženy novinárky pribúdajú a sú čoraz vyhrotenejšie, odstrašujúcejšie a ohrozujúcejšie. Aj keď sa politickým témam nevenujem, pred pár mesiacmi som sa ocitla v nepríjemnej situácii, a to v ordinácii lekára.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Skúškou zo základov štátu a práva by mali prejsť všetci

Skúšku zo základov štátu a práva som robila veľmi dávno. Učili sme sa na ňu viacerí, navzájom sa pýtali a odpovedali, no aj tak sme sa potom priamo na mieste báli. Dopadla dobre, na prvý termín, myslím, že skúšajúci bol pomerne benevolentný.

Bianka Mária Bálintová

Na tichom proteste sme sa vraj tvárili, že bojujeme za slobodu médií

Stojíme na Námestí slobody, v rukách držíme transparenty a pred Úradom vlády sa pomaly začína tichý protest. Predchádzalo mu odoslanie otvoreného listu premiérovi Robertovi Ficovi a predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. „Vyjadrujeme nesúhlas s poslednými vyjadreniami premiéra Roberta Fica a iných predstaviteľov vlády na adresu novinárov. Nesúhlasíme s tým, že na úrad vlády nechcú pustiť konkrétne médiá,“ hovorí jedna z organizátoriek protestu. Premiér sa totiž rozhodol, že si bude medzi médiami vyberať podľa toho, ktoré mu vyhovujú. Za konflikt medzi dvoma politikmi zaplatili novinári, ktorým predseda Národnej rady obmedzil možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy v parlamente.

Mária Sendecká

Zachytávajú dažďovú vodu, no nie všetci ju využívajú

V rámci programu Zelená škola, ktorý realizuje CEEV Živica, sme navštívili viacero škôl. Jednou z nich bola aj taká, ktorá sa rozhodla zadržiavať vodu a kosiť trávniky menej. Ako to dopadlo?

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner