fbpx

Najvyšší čas na klimatické opatrenia

Klimaskeptici sa aj po tohtoročnom lete budú tváriť, že všetko je v poriadku a podobné zmeny počasia vrátane extrémnych horúčav, sucha, záplav a ničivých búrok tu predsa boli aj v minulosti. Nepresvedčí ich ani nebezpečne rastúca teplota vnútrozemských morí, masívne vysychanie lesných porastov v strednej Európe a ani prílev klimatických utečencov z oblastí, kde už dlhšie nebude možné existovať.


Tí vnímavejší a predvídavejší sa už teraz v rámci svojich možností pripravujú na výzvy, ktoré klimatická zmena ešte len prinesie a ktoré zažívame už dnes.

Investície na podporu zelených riešení

Vedci aj progresívni ekonómovia sa zhodujú, že do zelených riešení a zníženia emisií skleníkových plynov bude nutné v najbližších mesiacoch a rokoch investovať miliardové čiastky a čiastočne sa to už aj deje. Investície do obnoviteľných zdrojov energie, priemyselných inovácií, znižujúcich emisie CO2 či metánu a tiež tie na podporu biodiverzity, sú už v portfóliu mnohých bánk a poisťovní, ale aj individuálnych investorov a zahraničných fondov či nadácií. Známe tváre ako Bill Gates, Leonardo DiCaprio, Jeff Bezos a mnohí ďalší nielen upozorňujú na negatívne dopady klimatickej zmeny, ale zároveň vytvárajú a financujú fondy na podporu klimatických opatrení po celom svete.

Zachránia nás elektrobicykle, vegetačné strechy a nižšia konzumácia mäsa?

Mnohí z nás si stále nepripúšťajú, že aj opatrenia na lokálnej a osobnej úrovni prinášajú benefity do celkového globálneho snaženia sa o zmiernenie katastrofického klimatického scenára. Pohodlnosť a apatia v tomto prípade nie sú na mieste, práve naopak. Popri vyčkávaní na zmenu medzinárodných a národných politík, ktoré, verme, už čoskoro umožnia a podporia dlhodobé a udržateľné riešenia, je potrebný a vítaný každý osobný aj lokálny prínos. Ako hovorí slávna biologička Jane Goodall: „Najväčším nebezpečenstvom pre našu budúcnosť je apatia.“

Trend premeny už začal a pomaly sa šíri aj u nás – či už ide o popularizáciu vegánstva a flexitariánstva, uvedomelý minimalizmus v spotrebe (oblečenie, bývanie, turizmus) alebo nové trendy a odklon od využitia fosílnych palív v doprave.

Výzva pre samosprávy

Aj v Živici veríme v silu funkčných lokálnych riešení adaptácie na klimatickú zmenu. Preto už štvrtý rok spúšťame výzvu na prihlasovanie sa do projektu Klíma nás spája. Výzva je určená pre samosprávy, školy a občianske združenia, pričom desať vybraných subjektov získa, vďaka nášmu partnerstvu s poisťovňou Kooperativa, odbornú a finančnú podporu na realizáciu lokálnych klimatických opatrení na zastavanom území, napríklad vytvorenie vegetačných striech, vsakovacích obrubníkových pásov, obnovu mokradí, tvorbu dažďových záhrad a podobných funkčných prvkov.


Prihlasovanie do projektu Klíma nás spája je možné do 15.8.2023 tu.

 

Profil autora:

Vyštudovala environmentalistiku na Prírodovedeckej fakulte UK a počas štúdia pôsobila ako dobrovoľníčka v rôznych environmentálnych organizáciách (Za Matku Zem, VLK, Greenpeace). Po skončení štúdia si vyskúšala prácu v súkromnom sektore aj v školstve. Od roku 2000 je v CEEV Živica, najprv ako lektorka environmentálnej výchovy pre materské školy a neskôr ako ekoporadkyňa. Po materskej dovolenke s dvoma synmi sa do Živice vrátila, venuje sa outdoorovej výučbe v rámci platformy Hurá von a je riaditeľkou Živice.
WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner