Už túto nedeľu, 31. marca, sa Stará tržnica v Bratislave zaplní tým najlepším z rastlinnej kuchyne. Na návštevníkov a návštevníčky, ktorých organizátori očakávajú viac než 12 000, čakajú štyri desiatky stánkov a celodenný sprievodný program.
Tohtoročné Jarné Vegánske hody v Bratislave budú najväčšie v histórii. Svoje rastlinné špeciality bude ponúkať až štyridsať predajcov spomedzi reštaurácií, výrobcov potravín, či obchodov s rastlinnou kozmetikou a drogériou netestovanou na zvieratách. Nebude chýbať ani celodenný program plný prednášok a kuchárskych show. Na najväčší vegánsky food festival na Slovensku sa podľa organizátorov chystá až 12 000 ľudí.
Návštevníci a návštevníčky sa môžu tešiť na vegánske verzie tradičných slovenských jedál, akými sú bryndzové halušky či guláš, ale aj na ponuku street foodu v podobe hamburgerov, hotdogov či donutov vyrobených výlučne z rastlinných prísad. Sladké dobroty na podujatie prinesú okrem iných aj obľúbené bistro z Prievidze či rodinná firma z Brna. Na svoje si tak prídu ako milovníci a milovníčky sladkého, tak aj zástancovia a zástankyne zdravej stravy. O pestrú zmes vôní, chutí a farieb sa postarajú prevádzky s ponukou indických a orientálnych jedál, ktoré sa tešia veľkej obľube.
„Jarné edície Vegánskych hodov v Bratislave sme pôvodne plánovali ako menšie – doplnkové podujatia. Už o prvý ročník bol však enormný záujem, a tak 31. marca sa vôbec po prvýkrát predstaví až štyridsať predajcov. Na návštevníkov a návštevníčky bude čakať to najlepšie zo svetovej a slovenskej kuchyne a ešte oveľa viac.“ dodal Roman Facuna, zo združenia Humánny pokrok, ktoré podujatie organizuje. Mnohé z prevádzok dokonca nezabúdajú ani na ľudí s potravinovými intoleranciami či alergiami, a tak značná časť ponuky bude k dispozícii aj v bezlepkovej verzii.
Program Jarných Vegánskych hodov bude pozostávať z niekoľkých prednášok a kuchárskych show. Pavla Široká z Českej vegánskej spoločnosti sa bude venovať porovnaniu živočíšnych a rastlinných potravín a predseda združenia Humánny pokrok, Martin Smrek, vysvetlí ako môže každý jednotlivec pomáhať zvieratám čo najefektívnejšie. V kuchárskych show sa predstaví napr. Petra Sabolová, známa z blogu Zdravé Veggie recepty či Marína z blogu vegan.ske s receptom na čokoládový hummus.
Súčasťou podujatia bude aj vegánsky jarmok s ponukou produktov, ako sú napríklad kozmetika a drogéria netestovaná na zvieratách či alternatívy kožených výrobkov. Vegánske hody pokračujú v minimalizácii odpadu, a tak všetky poháre, ako obvykle, budú na podujatí umývateľné a všetok riad kompostovateľný, pričom podstatnú časť zásobovania zabezpečia cyklokuriéri. Podujatie tak dbá nie len o blaho zvierat, ale aj životného prostredia.
Vstup na podujatie je tradične voľný a podrobný program podujatia a ponuku predajcov nájdete na stránke www.veganskehody.sk/bratislava
Správu uverejňujeme na základe spolupráce s organizátormi Vegánskych hodov. Tešíme sa na stretnutie s vami 🙂