fbpx
Enviro
red

Vegánske hody v Bratislave očakávajú rekordnú účasť

Už túto nedeľu, 31. marca, sa Stará tržnica v Bratislave zaplní tým najlepším z rastlinnej kuchyne. Na návštevníkov a návštevníčky, ktorých organizátori očakávajú viac než 12 000, čakajú štyri desiatky stánkov a celodenný sprievodný program.

Tohtoročné Jarné Vegánske hody v Bratislave budú najväčšie v histórii. Svoje rastlinné špeciality bude ponúkať až štyridsať predajcov spomedzi reštaurácií, výrobcov potravín, či obchodov s rastlinnou kozmetikou a drogériou netestovanou na zvieratách. Nebude chýbať ani celodenný program plný prednášok a kuchárskych show. Na najväčší vegánsky food festival na Slovensku sa podľa organizátorov chystá až 12 000 ľudí.

veganske-hody
Jarné Vegánske hody Bratislava 2018. FOTO: Tomáš Kuša, 2017.

Návštevníci a návštevníčky sa môžu tešiť na vegánske verzie tradičných slovenských jedál, akými sú bryndzové halušky či guláš, ale aj na ponuku street foodu v podobe hamburgerov, hotdogov či donutov vyrobených výlučne z rastlinných prísad. Sladké dobroty na podujatie prinesú okrem iných aj obľúbené bistro z Prievidze či rodinná firma z Brna. Na svoje si tak prídu ako milovníci a milovníčky sladkého, tak aj zástancovia a zástankyne zdravej stravy. O pestrú zmes vôní, chutí a farieb sa postarajú prevádzky s ponukou indických a orientálnych jedál, ktoré sa tešia veľkej obľube.

Jarné edície Vegánskych hodov v Bratislave sme pôvodne plánovali ako menšie – doplnkové podujatia. Už o prvý ročník bol však enormný záujem, a tak 31. marca sa vôbec po prvýkrát predstaví až štyridsať predajcov. Na návštevníkov a návštevníčky bude čakať to najlepšie zo svetovej a slovenskej kuchyne a ešte oveľa viac.“ dodal Roman Facuna, zo združenia Humánny pokrok, ktoré podujatie organizuje. Mnohé z prevádzok dokonca nezabúdajú ani na ľudí s potravinovými intoleranciami či alergiami, a tak značná časť ponuky bude k dispozícii aj v bezlepkovej verzii.

veganske-hody
FOTO: Tomáš Kuša, 2018.

Program Jarných Vegánskych hodov bude pozostávať z niekoľkých prednášok a kuchárskych show. Pavla Široká z Českej vegánskej spoločnosti sa bude venovať porovnaniu živočíšnych a rastlinných potravín a predseda združenia Humánny pokrok, Martin Smrek, vysvetlí ako môže každý jednotlivec pomáhať zvieratám čo najefektívnejšie. V kuchárskych show sa predstaví napr. Petra Sabolová, známa z blogu Zdravé Veggie recepty či Marína z blogu vegan.ske s receptom na čokoládový hummus.

Súčasťou podujatia bude aj vegánsky jarmok s ponukou produktov, ako sú napríklad kozmetika a drogéria netestovaná na zvieratách či alternatívy kožených výrobkov. Vegánske hody pokračujú v minimalizácii odpadu, a tak všetky poháre, ako obvykle, budú na podujatí umývateľné a všetok riad kompostovateľný, pričom podstatnú časť zásobovania zabezpečia cyklokuriéri. Podujatie tak dbá nie len o blaho zvierat, ale aj životného prostredia.

Vstup na podujatie je tradične voľný a podrobný program podujatia a ponuku predajcov nájdete na  stránke www.veganskehody.sk/bratislava


Správu uverejňujeme na základe spolupráce s organizátormi Vegánskych hodov. Tešíme sa na stretnutie s vami 🙂

Profil autora:

Názory

ivana-polackova
Ivana Poláčková

Ochrancovia hodnôt

O hodnotách sa dnes rozpráva veľa. Ako sa v dnešnom svete vytrácajú, ako chýbajú hodnotovo pozitívne ukotvené vzory, či ako ľahko a často vieme skĺznuť k zjednodušovaniu a popieraniu hodnôt pre „vyššie ciele“.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Toto nie je len o galérii, musí sa to skončiť

Jedna z prvých kníh, ktoré ma od detstva spájali s babičkou, boli Matějčekove Dejiny umenia. Trávili sme pri nich hodiny. Poznala som ich skoro naspamäť. Vtedy sa začala moja láska k výtvarnému umeniu. Po tom, čo som doštudovala žurnalistiku, prepadol ma smutný pocit, že už nebudem vôbec chodiť do školy. Rozhodla som sa preto skúsiť ešte jednu vysokú školu, ktorá ma bude ukrutne baviť.

Andrea Uherková

Staré odrody jabloní nie sú len slovenské a žiadne iné

Na stole mám celú jeseň misu s ovocím. Dnes si z nej vyberám nenápadné žlté jablko. Po zahryznutí je chrumkavé a šťavnaté, s jemnou chuťou. Je to môj favorit medzi starými odrodami – Batul. Pôvod tejto odrody siaha do Rumunska v 18. storočí.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Esemeska z Česka

„Myslím na teba, posledné týždne, žiaľ, v súvislosti s ohrozením slobody slova, kultúry, vzdelanosti a rastúcim populizmom.“ Zatvorila som esemesku, lebo som naozaj nevedela, čo odpovedať. Nie, že by v Česku, kde kamarát býva, bolo všetko ukážkové. Jeho správa ma zarazila. Iba som mu zaželala k narodeninám a čakala tak maximálne „ďakujem“. Tak takto rozmýšľa o ľuďoch na Slovensku?

Tomáš Kušnír

Nečakané spojenectvá môžu vzniknúť kdekoľvek

Dva roky a dvaja ľudia, ktorí ešte mohli žiť. Juraja a Matúša som nepoznal. Do Teplárne som nechodil a v tom čase som nežil v Bratislave. Napriek tomu som sa vďaka svedectvám ich blízkych dozvedel, ako milovali život a žili v láske. Majú dnes kvír ľudia na Slovensku väčší pocit bezpečia?

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner