fbpx
Sebarozvoj

NA ŽIVOT A NA SMRŤ: Pobyt v tme je prípravou na to, že jedného dňa môžu veci, ktoré sú pre nás istotou, skončiť (podcast)

Pobyty v tme majú korene v dávnych tradíciách, no obľúbené sú aj na dnešnom Slovensku. Človek sa v rámci nich ocitne v bytíku v úplnej tme a tichu, v ktorom strávi niekoľko dní až týždňov.

Pri pobytoch v tme vo Vzdelávacom centre Zaježová klientov sprevádza Vladimír Milo. Okrem toho tu pôsobí tiež ako kuchár vegetariánskych jedál, ktoré nosí raz denne aj návštevníkom tmy. Hodinu denne sa s nimi rozpráva o tom, čím si vnútorne prechádzajú. Ako vraví, človek je pri kontakte s tmou často konfrontovaný sám so sebou a s pocitmi straty, ktoré si do života zvyčajne nepúšťame.

Pýtali sme sa ho:

  • ako pobyt v tme prebieha a pre koho je vhodný
  • aký má prínos pre ľudskú psychiku
  • prečo máme ako kultúra strach z tmy, keď z tmy prichádzame aj do nej odchádzame
  • či nám pobyt v tme môže pomôcť spracovať aj tému našej smrteľnosti.

Podcast Na život a na smrť pripravujeme v spolupráci s projektom FUNEBRA, ktorý sa venuje prírodnému pohrebníctvu.

Profil autora:

Propagátorka záchrany starých odrôd ovocia, ktorým sa venovala počas štúdií na Fakulte ekológie a environmentalistiky vo Zvolene a súčasná ekofunebráčka. Je absolventkou Sokratovho inštitútu, kam priniesla tému prírodného pohrebníctva, v ktorom vidí zmysel a odvtedy ho pomáha rozvíjať na Slovensku. V Živici pracuje na rôznych projektoch od roku 2017. V súčasnosti sa venuje projektu Funebra a najmä Záhrade spomienok vo Zvolene. Na prírodnom cintoríne pôsobí ako správkyňa a obradníčka. Najviac nažive sa cíti v prírode, s priateľmi, pri dobrej knihe či jedle. Smrť je pre ňu sprievodkyňou životom.

Názory

juraj-hips
Juraj Hipš

Rebríčky najlepších škôl ničomu nepomáhajú

Keď koncom januára zverejnili hitparádu škôl, stál som pri chlapčekovi v roztrhanej bunde. Jeho rodičia si rebríček INEKO nikdy neotvoria. Riešia to, ako nakŕmiť svoje deti. Rodičov zaujímalo, či sú na škole domáce úlohy. Lebo doma nemajú elektrinu a dcérka by si ich v zime nemohla robiť, keďže sa skoro stmieva.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Asi sa stávame krajinou bez kultúry

Predstavte si, že ako manažér dostanete na riadenie firmu. Celkom veľkú, so stovkami zamestnancov a množstvom pobočiek. Aj by sa patrilo obehnúť ju celú, aby ste sa zoznámili s tým, čo všetko kto robí, ale, no, nedá sa všetko. Tak pozriete len niečo. Keďže ani všetkému dokonale nerozumiete a nechcete byť za sprostáčika, pre istotu sa veľmi s ľuďmi nerozprávate a neriskujete, že by ste nerozumeli, čo vám hovoria.

ivana-polackova
Ivana Poláčková

Ochrancovia hodnôt

O hodnotách sa dnes rozpráva veľa. Ako sa v dnešnom svete vytrácajú, ako chýbajú hodnotovo pozitívne ukotvené vzory, či ako ľahko a často vieme skĺznuť k zjednodušovaniu a popieraniu hodnôt pre „vyššie ciele“.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Toto nie je len o galérii, musí sa to skončiť

Jedna z prvých kníh, ktoré ma od detstva spájali s babičkou, boli Matějčekove Dejiny umenia. Trávili sme pri nich hodiny. Poznala som ich skoro naspamäť. Vtedy sa začala moja láska k výtvarnému umeniu. Po tom, čo som doštudovala žurnalistiku, prepadol ma smutný pocit, že už nebudem vôbec chodiť do školy. Rozhodla som sa preto skúsiť ešte jednu vysokú školu, ktorá ma bude ukrutne baviť.

Andrea Uherková

Staré odrody jabloní nie sú len slovenské a žiadne iné

Na stole mám celú jeseň misu s ovocím. Dnes si z nej vyberám nenápadné žlté jablko. Po zahryznutí je chrumkavé a šťavnaté, s jemnou chuťou. Je to môj favorit medzi starými odrodami – Batul. Pôvod tejto odrody siaha do Rumunska v 18. storočí.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner