fbpx
Enviro

Metán možno uniká aj z vášho sporáka a prispieva tak ku zmene klímy, ukázali vedci zo Stanfordu

Plyn v slovenských domácnostiach nie je problémom len preto, že pomáha platiť Putinovu vojnu. Vedci zo Stanfordu ukázali, že aj drobné úniky zo sporákov môžu mať zásadný vplyv na životné prostredie. Napríklad ako 500-tisíc osobných áut.


„Množstvo metánu, ktoré (zo sporákov) uniká, bolo vyššie, ako sme očakávali a vyššie, ako udáva agentúra životného prostredia,“ uviedol Rob Jackson z kalifornskej Stanfordskej univerzity vo videu pre svoj výskumný inštitút.

Profesor a jeho tím odmerali úniky metánu z domácich plynových sporákov a pecí v USA. Výsledok koncom januára zverejnili v odbornom časopise „Environmental Science & Technology”.

Podľa ich odhadu vypustia americké sporáky za rok do ovzdušia 2,4 milióna metrických ton metánu, čo má na klímu dopad ako pol milióna áut.

Americké sporáky za rok vypustia do ovzdušia 2,4 milióna metrických ton metánu, čo má na klímu dopad ako pol milióna áut. Photo by Ivana Cajina on Unsplash

Väčšina metánu unikla, keď bol sporák vypnutý

Metán je hlavnou zložkou zemného plynu, ktorá sa horením premieňa na oxid uhličitý. V porovnaní s ním má však metán počas 20 ročného obdobia na klímu 84-krát silnejší vplyv, aj keď je ho v atmosfére menej.

„Jedno z našich najzaujímavejších zistení je, že väčšina plynu neunikala počas toho, ako sa sporák používal, ale jednoducho vtedy, keď bol vypnutý – cez jeho tesnenia a súčiastky,“ vysvetľoval po výskume Jackson. Takto do atmosféry zo sporákov uniklo 76 percent celkových nameraných emisií metánu.

„Samotná existencia týchto zariadení je dôvodom pre vznik emisií. Nie je to teda o tom, ako veľa ich používame, ale koľko ich máme a ako netesnia, keď sú vypnuté,“ doplnil Jacksona hlavný autor štúdie Eric Lebel.

Ako to vedci zistili? Obalili kuchyne vzduchotesne do igelitu, na ktorého konci bol odsávací ventil. Následne merali hodnoty odsatého vzduchu z miestnosti. Takto porovnali, koľko emisií vzniká počas zapaľovania horáku, počas samotného horenia a aj v čase, keď je vypnutý.

Photo by 🇸🇮 Janko Ferlič on Unsplash

Skúšky robili na 53 sporákoch od 18 výrobcov, zariadenia boli rôzne staré – od 3 do 30 rokov. Najviac emisií produkovali sporáky, ktoré sa zapaľovali malým a stále horiacim plameňom, ktoré sú v Európe zriedkavé.

Nedokonalé horenie

Metán však neunikal len vtedy, keď sa sporák nepoužíval, ale aj počas jeho zapaľovania a horenia. Zvýšené množstvo plynu, ktoré potrebujeme na zapálenie horáku, sa ukázalo byť podobným zdrojom emisií metánu ako desať minút varenia.

Keďže samotný proces horenia je podľa vedcov nedokonalý, aj v tejto fáze unikne časť plynu v podobe metánu. Zvyšok sa premení na oxid uhličitý a iné plyny, ktoré môžu negatívne dopadať na ľudské zdravie.

Oxidy dusíka či formaldehyd, ktoré sa horením dostávajú do kuchýň, môžu spôsobiť podráždenie dýchacích ciest a spôsobovať problémy astmatikom. Výskumníci preto odporúčajú používať počas varenia na plyne digestor a vzduch odsávať.

Rizikový sporák môže mať 1 z 200 bytov

Zle utesnené sporáky či prípojky sú aj v slovenských domácnostiach. „Únik plynu cez plynový sporák cez horáky nie je až taký častý jav, ale v bytovom dome, kde sú prevažne staršie plynové sporáky (30 rokov a viac) je to riziko vyššie ako bežne,” uviedol pre portál čierna labuť revízny technik Michal Makara.

Nahrubo odhadol, že rizikový sporák môže mať v priemere asi 1 z 200 bytov. Keď metán uniká takto, dôvodom býva, že „ovládací mechanizmus daného horáku môže byť opotrebený a nemusí mať stopercentnú tesnosť v polohe odstavený/vypnutý.”

Podľa Makaru však plyn často uniká cez tesnenia a prípojky, a to „či už priamo na pripojení plynového spotrebiča, alebo na hadici alebo okolo uzáveru plynu, ktorý je pred spotrebičom.” Deje sa to veľakrát vtedy, keď si vlastník spotrebič zapája alebo opravuje sám.

Ako ďalšie miesto, odkiaľ môže plyn unikať, Makara spomína staré plynové hadice, ktoré sú po dobe svojej životnosti. „Napríklad, pri bežnom odtiahnutí plynového sporáku, kedy dôjde k miernemu natiahnutiu a napnutiu danej hadice, sa tá môže poškodiť skrz toho, že je stvrdnutá a nie je už taká pružná.”

podporte startlab metan
Podporte našu najnovšiu kampaň na Startlabe a pomôžte nám zistiť, kde všade nám uniká metán: www.startlab.sk/metan

S únikmi z plynových spotrebičov – aj zo sporákov a varných dosiek – sa často stretáva aj Marek Gábor z firmy Gasrev. Potvrdzuje, že problematické sú najmä staršie zariadenia. „Skôr by som (ale) venoval pozornosť tomu, ako sú napojené, čím a na čo,” uviedol.

V USA varí na plyne viac ako tretina – teda vyše 40 miliónov – domácností. Počet plynových sporákov na Slovensku známy nie je, Štatistický úrad takéto údaje nezbiera. Plynofikovaných je však viac 77 percent slovenských obcí, prístup k plynu má tak 94 percent obyvateľov.

Kým plynové kotle či rozvody v bytových domov sa musia podľa zákona pravidelne kontrolovať, pri malých plynových zariadeniach, akými sú aj sporáky, takáto povinnosť nie je.

„Môžem len konštatovať, že úniky plynu v domácnostiach sú, ľudia o nich mnohokrát ani netušia,” tvrdí plynový technik Makara. Napríklad, len úniky na zapojení plynomeru nájde v priemere pri každom ôsmom byte.

Stanfordskí vedci odporúčajú pri varení na plyne používať digestor.
Photo by Sidekix Media on Unsplash

Uhlíkovú stopu plynu neutesníme

Kým emisie metánu zo sporákov by podľa spoluautora stanfordskej štúdie Roba Jacksona mohli byť odstránené lepšími tesneniami, uhlíkovú stopu, ktorá vzniká spaľovaním plynu počas varenia, neodstránime nikdy.

„Takže budeme musieť prísť do bodu, a to veľmi skoro, kedy nahradíme všetky plynové sporáky za čistejšie elektrické,“ tvrdí vedec vo videu.

Pomôžte nám zistiť, ako na tom sme s emisiami metánu na Slovensku. Podporte našu kampaň na Startlabe.

Profil autora:

Analytik a novinár, ktorý píše najmä o vylúčených komunitách a filantropii. Popri tom edituje, školí kritické myslenie a pomáha rozvíjať ocenenie Biela vrana. Keď má chvíľu voľna, rád číta knihy a behá s kamarátmi po kopcoch.

Študovala žurnalistiku a manažment prírodných zdrojov na viedenskej BOKU. Aktívna mestská cyklistka so záujmom o komunálnu politiku a životné prostredie. Členka Slovenského ochranárskeho snemu.

Názory

Vlad Jackovyj

Výnimočný dátum nielen pre Ukrajincov, ale aj pre Slovákov

Začiatkom marca si pripomíname 210. výročie narodenia ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka, ktorého spájalo neobyčajné priateľstvo s Pavlom Jozefom Šafárikom.

Kristína Červeňáková

Bála som sa vrátiť do ambulancie, dodnes ma z toho mrazí

Prečítala som si vyjadrenie novinárky Zuzany Kovačič Hanzelovej o jej rozhodnutí stiahnuť sa z nahrávania politických rozhovorov pre neutíchajúce vyhrážky a útoky. Myslím si, že v jej situácii by som učinila rovnako. Útoky na ženy novinárky pribúdajú a sú čoraz vyhrotenejšie, odstrašujúcejšie a ohrozujúcejšie. Aj keď sa politickým témam nevenujem, pred pár mesiacmi som sa ocitla v nepríjemnej situácii, a to v ordinácii lekára.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Skúškou zo základov štátu a práva by mali prejsť všetci

Skúšku zo základov štátu a práva som robila veľmi dávno. Učili sme sa na ňu viacerí, navzájom sa pýtali a odpovedali, no aj tak sme sa potom priamo na mieste báli. Dopadla dobre, na prvý termín, myslím, že skúšajúci bol pomerne benevolentný.

Bianka Mária Bálintová

Na tichom proteste sme sa vraj tvárili, že bojujeme za slobodu médií

Stojíme na Námestí slobody, v rukách držíme transparenty a pred Úradom vlády sa pomaly začína tichý protest. Predchádzalo mu odoslanie otvoreného listu premiérovi Robertovi Ficovi a predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. „Vyjadrujeme nesúhlas s poslednými vyjadreniami premiéra Roberta Fica a iných predstaviteľov vlády na adresu novinárov. Nesúhlasíme s tým, že na úrad vlády nechcú pustiť konkrétne médiá,“ hovorí jedna z organizátoriek protestu. Premiér sa totiž rozhodol, že si bude medzi médiami vyberať podľa toho, ktoré mu vyhovujú. Za konflikt medzi dvoma politikmi zaplatili novinári, ktorým predseda Národnej rady obmedzil možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy v parlamente.

Mária Sendecká

Zachytávajú dažďovú vodu, no nie všetci ju využívajú

V rámci programu Zelená škola, ktorý realizuje CEEV Živica, sme navštívili viacero škôl. Jednou z nich bola aj taká, ktorá sa rozhodla zadržiavať vodu a kosiť trávniky menej. Ako to dopadlo?

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner