fbpx

Kým nebude neskoro

Stovky rokov nemáme, potrebujeme zmenu hneď. A veľkú. Práve zníženie emisií metánu by nám k tomu mohlo pomôcť.



Sedím doma pred počítačom a sledujem video, na ktorom vietor zhodil žeriav. Niekto toto video natočil z okna neďalekej kancelárie. V Poľsku. Teda niekoľko stoviek kilometrov od nás.

Potrebujeme okamžitú zmenu

Tam vo februári prišlo tornádo. Kým kedysi sme tento jav s úžasom a rešpektom sledovali v prírodopisných alebo akčných filmoch (kto z vás ako dieťa nemiloval film Twister?!), v posledných rokoch si naňho zvykáme aj v našom regióne. A kým sa vedci nevedia na 100 % zhodnúť, či tornáda ku nám prináša zmena klímy, jedno je jasné. Počasie a celkovo podmienky pre život sú aj tu, v našom miernom pásme, stále menej mierne, a to ako dôsledok zmien sveta, ktoré spôsobujú naše emisie.

Oxid uhličitý je najčastejšie skloňovaným zločincom proti klíme, no už menej sa hovorí o metáne. Ten je počas prvých 20 rokov až 84-silnejší skleníkový plyn a reguluje sa minimálne. Naopak, v správach sledujeme novinky o tom, ako sa stále rozvíja plynová infraštruktúra, každým rokom rastie množstvo odpadu, ktoré vyprodukujeme a otvárajú sa u nás stále nové veľkochovy pre hospodárske zvieratá. Všetko veľké zdroje tohto agresívneho skleníkového plynu.

Vedci pritom vedia, že zbavovať sa oxidu uhličitého nebude stačiť, lebo sa v atmosfére rozpadá stovky rokov. Stovky rokov nemáme, potrebujeme zmenu hneď. A veľkú. Práve zníženie emisií metánu by nám k tomu mohlo pomôcť. Ak podľa prepočtov obmedzíme metánové emisie v najbližších 10 rokoch o  45 %, máme šancu udržať oteplenie Zeme pod kritickou hranicou.

Hovorme o životnom prostredí

Už počas štúdia žurnalistiky som začala pracovať pre SME. S Luciou Tkáčikovou a Jurajom Koníkom sme sledovali dianie v Bratislave a bolo to skvelé, ale niečo mi chýbalo. V médiách nemali takmer žiaden priestor témy ochrany životného prostredia. Tornáda tu síce ešte bežné neboli, no zmena klímy sa diala už vtedy a k tomu bolo treba poukazovať na kopec ďalších problémov a ich riešenia.

Ako aktivistické dieťa z ochranárskej rodiny som sa teda rozhodla pre ďalšie štúdium. Každý deň som strávila 3 hodiny cestovaním do Viedne a späť, najprv len na nemčinu, neskôr na manažment prírodných zdrojov na BOKU Wien, čo je jedna z top prírodovedných univerzít v Európe.

Chcela som žurnalistiku ako remeslo prepojiť s eko témami. A postupne sa mi to vďaka Živici darí. Spoluzakladala som čiernu labuť, o eko témach vysielam v Rádiu_FM, mám za sebou jeden investigatívny projekt o odpade a pracujem na ďalšom o metáne.

Budem vďačná, ak nám ho pomôžete pripraviť podporou našej kampane na www.startlab.sk/metan Robíme to pre vás zo srdca 💚

Profil autora:

Študovala žurnalistiku a manažment prírodných zdrojov na viedenskej BOKU. Aktívna mestská cyklistka so záujmom o komunálnu politiku a životné prostredie. Členka Slovenského ochranárskeho snemu.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner